Europska brončana medalja U-23 za 2019. Nadia Power postavila je novi rekord Irske u dvorani, završivši večeras na drugom mjestu u Beču. 

Dok je Britanac Keely Hodgkinson pobjegao s terena da bi pobijedio za 1 minutu 59,03 sekunde, Power, koji je hrabro krenuo snažnim ranim tempom, dobro se držao da bi završio drugi za 2 minute 2,44 sekunde – vrijeme koje je bilo više od tri sekunde brže nego što je prijašnja bila najbolja za udaljenost u zatvorenom.

Power je kvalificirana za Europsko dvoransko prvenstvo u Poljskoj za pet tjedana.

Ciara Neville bila je još jedna Irkinja u letećoj formi u Beču jer je u životu u zatvorenom izjednačila 7,30 sekundi da bi odlučno pobijedila u sprintu na 60 metara u svojoj prvoj utrci u 11 mjeseci, dok je Sarah Lavin postigla osobni rekord od 8,24 za četvrto mjesto na 60 metara zapreke.

Dean Adams izjednačio se za 7. mjesto na 60 metara, brzinom od 6,85 sekundi, dok je Marcus Lawler bio 11. s vremenom 6,88.

Sinoć (petak) Ciara Mageean imala je razočaravajuću vožnju na 1500 metara na sastanku u Karslruheu u Njemačkoj, zauzevši 6. mjesto u 4 minute, 26,23 sekunde.

U međuvremenu, Athletics Ireland nadaju se da otkazivanje nacionalnog prvenstva u atletici slijedećeg mjeseca neće biti kraj nada u održavanju značajnih utrka u Irskoj prije nego što jedan tim krene na europsko dvoransko prvenstvo u Torunu početkom ožujka.

S obzirom na to da su ograničenja Covid-19 Level 5 nedavno produljena do 5. ožujka, očekivala se današnja najava da će državno prvenstvo odustati od kalendara, ali novi je plan za “samo elitnu” ne-prvenstvenu priredbu dobro napredovao.

Otprilike 60 irskih sportaša je u elitnoj kategoriji, a samo natjecatelji s tim statusom moći će sudjelovati na takvom sastanku.

Ovaj bi broj iznosio otprilike između 10 i 20 posto predviđenih prijava za tipično nacionalno dvoransko prvenstvo, a tako smanjeni događaj mogao bi se izvoditi tijekom tri dana od 19. do 21. veljače s vrlo strogim protokolima i vjerojatno najviše šest sportaša po utrci, a možda i tri ili četiri.

Jedna od prednosti takvog događaja koji nije status prvenstva bio bi dodatak za elektrostimulatore srca na srednjim udaljenostima, ako je potrebno ili željeno.

Također postoji težnja da takve utrke budu prihvatljive za bodove za rangiranje u svjetskoj atletici za olimpijske kvalifikacije, tako da će vjerojatno biti dobrodošle sve mjere koje bi mogle poboljšati izglede za brza vremena.

Odluka, koja je na vladi, očekuje se negdje sljedeći tjedan o tome može li se održati sastanak ‘samo elite’.

Trenutno, desetak ili više irskih sportaša ispunjava uvjete za natjecanje u europskim dvoranama zakazanim za 5-7.

Svjetski dvoranski polufinalist u dvorani na 400 metara 2018. Phil Healy trenira daleko s ciljem prolaska u Poljsku početkom ožujka, a prošlogodišnja zvijezda u dvorani, Andrew Coscoran, također se želi testirati protiv najboljih u Europi preko 1500 metara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>