Protivislamski rasizam u Austriji udvostručio se prošle godine: izvješće nevladinih organizacija

Rasistički osjećaj protiv muslimana u Austriji udvostručio se u prošloj godini u odnosu na 2019., izvijestila je austrijska grupa za ljudska prava SOS Mitmensch.

Alexander Pollak, glasnogovornik SOS-a Mitmensch, rekao je u videokonferenciji da su antimuslimanska retorika i kampanje političkih stranaka i pojedinaca dosegle neviđenu razinu 2020. godine.

Primijetio je da je retorika istaknutih političara odlučujući čimbenik muslimanske percepcije austrijske javnosti.

Pollak je dodao da je nedavno istraživanje pokazalo da 35% javnosti ima negativno mišljenje o muslimanima, dok 40% podržava ideju da muslimani ne bi trebali imati jednaka prava s Austrijancima.

Austrijska je vlada krajem 2020. pripremila kontroverzni “antiteroristički” zakon koji ima protuislamske motive, međutim, kasnije je revidiran uporabom izraza “vjerski motivirani ekstremizam” umjesto “političkog islama”.

Vlada je također usvojila zakon koji sprečava djevojke mlađe od 10 godina da nose maramu 2019. godine, što je izazvalo dvoje djece i njihovi roditelji. Mjera je donesena u svibnju 2019. u okviru prethodne koalicije Narodne stranke desnog centra (OeVP) i krajnje desničarske Stranke slobode (FPOe), samo nekoliko dana prije nego što je ta vlada propala zbog korupcijskog skandala.

Međutim, austrijski ustavni sud u prosincu je srušio zakon uveden prošle godine kojim je zabranjena marama u osnovnim školama, rekavši da je ta mjera protuustavna i diskriminirajuća.

Govoreći na videokonferenciji, Judith Kohlenberger, austrijska akademkinja, rekla je da je pandemija COVID-19 instrumentalizirana za diskriminaciju muslimana i jačanje zavjera protiv islamskih skupina.

Rekla je da su muslimani bili na meti tvrdnji poput balkanskih imigranata koji se vraćaju iz domovine donose porast dnevnih slučajeva COVID-19 ili se Turci ne pridržavaju mjera tijekom vjenčanja.

Lokalni političar Muhammed Yüksek rekao je da antimuslimanska retorika šteti osjećaju pripadnosti manjina Austriji, dodajući da diskriminirajući jezik određenih političkih skupina stvara negativan učinak, posebno među mladima.

Turska zajednica u Europi zabrinuta je rastućim trendom islamofobije i turkofobije u zapadnim zemljama, pozivajući europske države da eskaliraju mjere protiv zločina iz mržnje. Samo u 2020. godini u Njemačkoj je zabilježeno 122 napada na džamije. Znatan dio njih krajnja desnica pripisala je politički motiviranim zločinima.

Turski dužnosnici često pozivaju europske donositelje odluka i političare da zauzmu stav protiv rasizma i drugih vrsta diskriminacije koji ugrožavaju živote milijuna ljudi koji žive unutar granica bloka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>