Beč, 3. veljače 2021. – Visoki dužnosnik Državnog ureda za nadzor, provjeru i poštivanje američkog Ministarstva vanjskih poslova Bruce Turner sastao se danas s civilnim društvom i dužnosnicima država sudionica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na Forumu za sigurnosnu suradnju (FSC) kako bi razgovarali o modernizaciji Bečkog dokumenta, temeljnog sporazuma koji omogućava razmjenu informacija i mjere izgradnje povjerenja u svih 57 država članica OESS-a.

“Kao ključni skup mjera za izgradnju povjerenja i sigurnosti u FSC-u, Bečki dokument trebao bi igrati ključnu ulogu u promicanju vojne transparentnosti i stabilnosti na području OESS-a.” Izjavio je Turner. Nastavio je, „po našem mišljenju, obnavljanje povjerenja i povećanje međusobnog povjerenja među državama sudionicama, jačanje uzajamne vojne transparentnosti i predvidljivosti i smanjenje rizika ažuriranjem Bečkog dokumenta bila bi važna demonstracija predanosti država sudionica da počnu rješavati određeni broj sigurnosnih izazova s ​​kojima se Europa danas suočava. “

Važnost ovog pitanja potaknuta su nedavnim izazovima u regiji OESS-a, uključujući provokacije Ruske Federacije, poput navodne aneksije Krima. “Sigurnosna situacija u Europi naglo se pogoršala od 2014. godine”, rekao je Turner, nastavljajući, “nepoštivanje temeljnih načela OESS-a i međunarodnog prava u središtu su ove nesigurnosti. Ponašanje koje podiže percepciju prijetnje i prijeti općoj stabilnosti, poput velikih vježbi bez najave u blizini granica, podriva povjerenje i napore na promicanju vojne transparentnosti, smanjenju rizika i sprečavanju nezgoda.

I europski saveznici i oni iz nevladinog sektora ponovili su Turnerovu stav da je Bečkom dokumentu potrebna modernizacija. Direktor programa Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu dr. Ian Anthony govorio je o široj potrebi modernizacije Bečkog dokumenta u svjetlu evolucije struktura i vježbi vojnih snaga.

Pukovnica nizozemskog ratnog zrakoplovstva Sylvia Babusch obratila se modernizaciji Bečkog dokumenta sa stajališta provedbe, uključujući kako bi zajednički prijedlog modernizacije, podržan od 34 države sudionice, poboljšao provedbu. Vraćajući se u povijest, istaknula je nizozemske i trilateralne prakse implementacije BENELUX-a te vrijednost vojno-vojnog čimbenika u mehanizmu provjere. Pukovnik Babusch istaknuo je da bi najbolja prilika za uspjeh u verifikaciji bila snižavanje pragova obavještavanja Bečkog dokumenta. Uz to, ona je vojne najave bez najave opisala kao izvor zabrinutosti i uzrok nepovjerenja i kao sve veći nedostatak povjerenja. Stoga je pukovnik Babusch tvrdio da se, iz perspektive provoditelja, modernizacija bečkog dokumenta smatra prijeko potrebnom. U zaključku je podijelila svoju viziju budućnosti u kojoj vidi promjenu “od kvantitete u provjeri naspram kvalitete, prilično potaknute na razmišljanje”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>