U Dubaiju Iranski vrhovni čelnik odbacio je u srijedu početne ponude na pregovorima u Beču kako bi spasio otrcani nuklearni sporazum Teherana kao “ne vrijedan gledanja”, pokušavajući izvršiti pritisak na svjetske sile nakon napada na glavno mjesto obogaćivanja nuklearne zemlje.

Komentari ajatolaha Ali Hamneija, koji ima zadnju riječ o svim državnim pitanjima u Islamskoj republici, uslijedili su nakon dana u kojem je iranski predsjednik na sličan način sve više pojačavao  pritisak zbog sporazuma. Europske su sile u međuvremenu upozorile Teheran na planiranu formalnu rundu pregovora koje su njegove akcije “posebno za žaljenje” i “opasne”.

Razgovori su već zapoćeti zbog napada tijekom vikenda na glavno iransko mjesto za obogaćivanje nuklearnog oružja Natanz za koje se sumnja da ih je izveo Izrael. Teheran je najavio da će obogatiti uran do 60% – više nego ikad prije, ali i dalje niži od razine od 90% u oružju.

“Ponude obično su arogantne i ponižavajuće”, rekao je 81-godišnji Hamnei u svome obraćanju.

Također je kritizirao SAD i upozorio da vrijeme može istjecati.

“Razgovori ne bi trebali postati razgovori o odbacivanju”, rekao je Khamenei. “Ne bi smjeli biti na način da se stranke odugovlače i produljuju razgovore. Ovo je štetno za zemlju. “

U razgovoru sa svojim kabinetom, strastveni iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da će prvu generaciju IR-1 centrifuga koje su oštećene u nedjeljnom napadu zamijeniti napredne IR-6 centrifuge koje mnogo brže obogaćuju uran.

“Htjeli ste nam isprazniti ruke tijekom razgovora, ali ruke su nam pune”, rekao je Rouhani.

Rouhani je dodao: „Obogaćivanje od 60% odgovor je na vaš zločin.  Odsjekli smo vam obje ruke, jednu s IR-6 centrifugama i drugu s 60%. “

Rouhani je također optužio Izrael da stoji iza napada na Natanz.

“Očito je to cionistima zločin. Ako cionisti poduzmu akciju protiv naše nacije, mi ćemo odgovoriti ”, rekao je, bez ikakvih detalja.

U Jeruzalemu se na komemoraciji povodom Dana sjećanja izraelski premijer Benjamin Netanyahu pojavio kao referenca na Iran.

“Nikada ne smijemo ostati apatični prema prijetnjama ratom i istrebljenjem onih koji nas žele eliminirati”, rekao je. Izrael nije podnio zahtjev za napad, iako to rijetko čini u svom tekućem ratu u sjeni protiv Teherana.

Pregovori u Beču usmjereni su na pronalaženje načina da Sjedinjene Države ponovno uđu u nuklearni sporazum Teherana sa svjetskim silama i da Iran ponovno poštuje svoje granice. Sporazumom iz kojeg je bivši predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD 2018. godine, spriječio je Iran da nagomila zalihe dovoljno obogaćenog urana da bi mogao nastaviti nuklearno oružje u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Rouhani je u svojim komentarima u srijedu inzistirao da se Iran još uvijek nada da će bečki pregovori dovesti do nagodbe oko pregovora oko njegovog programa – i pratećeg ukidanja kaznenih sankcija. Khamenei je također rekao da vjeruje u svoje pregovarače, ali je nastavio s pritiskom na Zapad u svojim izjavama u srijedu navečer.

“Prvo moraju učiniti ono što kažemo, a mi smo uvjereni da je to učinjeno, a zatim ćemo učiniti ono što se od nas traži”, rekao je.

Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, svi u nuklearnom sporazumu, samo nekoliko sati ranije objavile su zajedničku izjavu u srijedu izražavajući svoju “ozbiljnu zabrinutost” zbog iranske odluke o povećanju bogaćenja.

“Ovo je ozbiljan razvoj događaja, jer je proizvodnja visoko obogaćenog urana važan korak u proizvodnji nuklearnog oružja”, rekle su zemlje. “Iran nema vjerodostojne civilne potrebe za bogaćenjem na ovoj razini.”

Kina i Rusija također su sudjelovale u dogovoru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>