PUTIN

Već desetljećima se njemačka vanjska politika, temeljila na Ostpolitikovom konceptu „Wandel durch Handel“ ili „Promjena kroz trgovinu“.

Početkom 2000-ih od strane njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, spomenuti koncept navodi da bi se povećanjem trgovinskih odnosa s autoritarnim režimima poput Putinove Rusije, zapadne regulatorne norme i vladavina zakona prirodno slijevali uzvodno, polako pretvarajući kleptokracije u liberalne demokratske države.

Prije 15 godina nakon što je Schroeder napustio ured, bilo je puno “Hendela” bez puno kremaljskog “Wandela” koji bi to mogao pokazati.

Proteklog desetljeća Moskva je ilegalno anektirala teritorij u Ukrajini i Gruziji,  te je pokrenula cyber napade i kampanje dezinformacija, izvršila je atentat na niz protivnika u zemlji i inozemstvu.

Sve se to odvilo dok  Putin nastavlja pronalaziti potporu u raznim krajevima Europe za energetske mega-ugovore, uključujući sjeverni tok 2 i plinovode TurkStream.

Administracija Bidena započinje provoditi svoju prijeko potrebnu politiku revitalizacije američko-europskih odnosa i transatlantske sigurnosti nakon Trumpove ere, trebala bi slijediti putokaz koji je tako učinkovito izložen u članku o vanjskim poslovima iz 2018. godine, čiji je koautor sam predsjednik Biden i Generalni direktor centra Penn Biden Michael Carpenter.

U analizi Biden i Carpenter tvrdili su da “Sjedinjene Države moraju voditi svoje demokratske saveznike i partnere u povećanju njihove otpornosti.

Predsjednik Biden  poduzima pozitivne korake kako bi popravio štetu koju je predsjednik Trump nanio posebno na američko-njemačkim odnosima. Također bi trebao iskoristiti ovu priliku da surađuje s Berlinom i Bečom kako bi se pogurala strategija zloćudnog utjecaja Kremlja: kooptiranje bivših visokih europskih dužnosnika da zagovaraju Putinovu politiku dok rade izravno za ruska državna poduzeća.

 Zapošljavanje u Kremlju započeo je  neposredno nakon što je njemački kancelar Gerhard Schroeder 2005. izgubio kandidaturu.  Prije nego što je dao ostavku, Schroeder je dopustio izgradnju plinovoda Sjeverni tok 1. Odmah potom, Putin ga je postavio za predsjednika odbora dioničara Nord Stream AG, tvrtke u potpunom vlasništvu ruskog Gazproma, ali sa sjedištem u Švicarskoj.

Schroeder ustrajno propagira Putinovu stvar u Europi i poziva na ukidanje sankcija Rusiji, unatoč očitom nedostatku promjena u ponašanju Kremlja.  Prethodni mjesec  Steinmeier je dao kontroverzne izjave koje sugeriraju da je Berlin trebao dovršiti Sjeverni tok 2 zbog povijesne krivnje zbog invazije nacističkog režima na Sovjetski Savez tijekom Drugog svjetskog rata. Komentari su izazvali oštre kritike,  u Poljskoj i Ukrajini, koje su tijekom Drugog svjetskog rata pretrpjele proporcionalno daleko veće gubitke od Rusije.

Putin je bio toliko sretan sa Schroederom da ga je 2017. godine postao službenim odborom direktora Rosnefta sa službenom godišnjom plaćom od 600 000 USD. Čini se da njegovi bonusi i plaće u Nord Streamu nisu javni, jer je Nord Stream AG privatna tvrtka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>