Porast desničarskog antisemitizma u tim zemljama njemačkog govornog područja, zajedno s godinama rastućeg antiimigrantskog raspoloženja koje potiču neki u vladi, bili su katalizatori za Susanne Scholl, umirovljenu televizijsku novinarku. U jesen 2017. pridružila se novonastaloj grupi Omas Gegen Rechts ili Bake protiv desnice.

“Kad sam vidjela grupu, rekla sam ‘u njoj sam'”, rekla je.

Omas Gegen Rechts započeo je kao skupina od 10 starijih žena na prosvjedu od preko 5000 protiv neke od desničarskih politika bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza krajem 2017. Od tada je postao pokret od preko 100 lokalnih ogranaka u Njemačkoj i sedam u Austriji. Neki od njih su Židovi, neki nisu, ali svi su nastrojeni protiv sila za koje kažu da pokreću antisemitizam. Često nose ružičaste “mačkice”, posuđene iz American Women’s Marches protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Njihovi napori nisu prošli nezapaženo od strane židovskih organizacija i njihovih pristaša. Godine 2020. Središnje vijeće Židova u Njemačkoj dodijelilo je Omasu Gegenu Rechtsu nagradu Paul Spiegel za građansku hrabrost. Nagrada se dodjeljuje od 2009. godine u znak sjećanja na prethodnog predsjednika Vijeća, Paula Spiegela, i na one koji se zalažu za borbu protiv rasizma i antisemitizma.
“Omas Gegen Rechts redovito su maltretirani zbog svojih aktivnosti, ali nikada se ne dopuštaju zastrašivanju”, napisao je Josef Schuster, predsjednik Vijeća. “Šalju glasne i jasne signale protiv antisemitizma i rasizma. To je primjer i htjeli smo to počastiti ovom nagradom.”

“Oni pokazuju da je ova vrsta aktivnog zalaganja za demokraciju još uvijek moguća u poodmakloj dobi”, dodao je.

Omasi su započeli na takozvanim demonstracijama četvrtkom (koje su se održavale svakog četvrtka) u Beču nakon afere na Ibizi, kada je tadašnji vicekancelar Heinz-Christian Strache viđen u videu koji naizgled priznaje niz korumpiranih djela.

Kurz, mladi političar koji je uspostavio bliske veze s Izraelom, promovirao se kao vođa usredotočen na borbu protiv antisemitizma. No, Scholl, koja je sada zamjenica predsjednika uprave bečkog ogranka Omas, tvrdila je da nije imao takvu reputaciju na terenu. Židovska zajednica Beča izvijestila je 2020. o najvećem broju antisemitskih incidenata otkako je organizacija počela pratiti prije 19 godina.

(Nova administracija kancelara Karla Nehammera imala je težak početak nakon optužbi za antisemitizam protiv njegovog ministra unutarnjih poslova, Gerharda Karnera, zbog komentara koji je Karner dao prije deset godina. 

Porast antisemitizma u Njemačkoj je oštriji: Središnje vijeće Židova u Njemačkoj izvijestilo je o porastu antisemitskih zločina krajem 2020., godinu dana nakon pokušaja pucnjave u sinagogi Halle i ubilačkog divljanja u baru u Hanauu usmjerenog na imigrante .

Nakon što su demonstracije u četvrtak zamrle, Omasi su počeli formirati svoje zasebne prosvjede. Godine 2019., kada je poricatelj holokausta Nikolai Nerling snimio sebe kako poriče genocid pred školskom djecom koja su posjećivala koncentracijski logor Dachau, pod transparentom “Za njemačku kulturu”, Omas je bio tamo s transparentom “Za kulturnu raznolikost”.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>