Mihail Uljanov Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču naglasio je da Iran do sada nije pokazivao znakove rada na projektu nuklearnog naoružanja i da su svi navodi usmjereni na utjecaj na pregovore u Beču, prenio je TASS.

Izjava je uslijedila kao odgovor na članak “New York Timesa” u kojem se citiraju stručnjaci koji su analizirali najnovija izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koj

i tvrde da bi za otprilike mjesec dana Iran mogao nabaviti dovoljnu količinu nuklearnih materijala.

“Takve špekulacije nisu dobrodošle. Ne-nuklearnoj državi je izuzetno teško stvoriti nuklearnu bombu. Nema znakova koji ukazuju na to da Iran radi u tom smjeru. To nije ništa drugo do špekulacija, čiji je cilj pokrenuti talas oko tog pitanja kada sve uključene strane moraju ponovno sjesti za pregovarački stol zajedno sa Sjedinjenim Državama i riješiti problem obnove Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana “, izjavio je Ulyanov.

Rekao je da je Rusija pozdravila deklaraciju Irana o spremnosti za nastavak pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma.

Točan datum za nastavak razgovora zasad nije poznat. Međutim, službeni glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je jučer da će se pregovarački proces uskoro nastaviti.

“Nadajmo se da to ukazuje na to da su Iranci gotovo spremni vratiti se za pregovarački stol u Beču. Ako je to slučaj, pozdravljamo to. Smatramo da je krajnje vrijeme za to “,izjavio je Ulyanov.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je na konferenciji za novinare 13. rujna da će Islamska Republika Iran uskoro nastaviti razgovore o nuklearnom sporazumu u glavnom gradu Austrije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>