Brzo širenje virusa Omicron diljem Europe, omogućeno potpunim neradom vlada, u narednim danima i tjednima dovest će do sve katastrofalnih uvjeta, kažu stručnjaci.

U Austriji, koja je od početka pandemije u više navrata bila pionir u smislu popuštanja svih mjera za borbu protiv virusa, već postaju očiti razorni učinci vladine politike “profit prije života”. 

U roku od nekoliko dana dnevni broj infekcija porastao je pet puta. Dana 9. siječnja, prvi put od 1. prosinca, u jednom danu zabilježeno je više od 10.000 novih infekcija, što je najveći broj u nedjelju. 

Sada kada je Vlada ukinula gotovo sve zaštitne mjere i nema značajnih ograničenja u turizmu, varijanta Omicron širi se ogromnom brzinom, posebice u turističkim područjima.

U međuvremenu mnogi hoteli i restorani više ne mogu raditi jer je velik dio njihovog osoblja zaražen i u karanteni. Christian Harisch, čelnik Turističke udruge Kitzbühela, rekao je novinskoj agenciji APA da bi razdoblje karantene trebalo “u potpunosti otkazati”. To bi značilo da bi bolesni i zarazni zaposlenici bili prisiljeni raditi kako bi osigurali profit turističke industrije.

U skijalištu Ischgl, koje je bilo polazište za širenje virusa u Europi 2020. godine, hoteli i skijaške staze ponovno su puni. U après-ski baru Kitzloch, gdje je u to vrijeme bilo stotine zaraženih, nedavno je došlo do još jedne epidemije nakon što se zarazio jedan zaposlenik.

Državno je tužiteljstvo odustalo od svih istraga o incidentima iz 2020. Iako je bilo zaraženo oko 6.000 ljudi, od kojih su 32 umrle, vlasti su zaključile da nitko nije “kriv za učinio ili propustio učiniti bilo što što bi dovelo do povećanja rizika od zaraze”.

Virus se sada širi i izvan turističkih područja. Za Gornju Austriju, prema trenutnoj prognozi, pokrajinski krizni stožer predviđa 7-dnevnu stopu incidencije do 5000 u sljedećih nekoliko dana. Prije svega, završetak školskih praznika, a time i povratak osobnoj nastavi, potaknut će širenje virusa.

Krajem prošlog tjedna ministar obrazovanja Martin Polaschek (ÖVP) izjavio je kako ne dolazi u obzir da se škole u cijeloj zemlji neće ponovno otvoriti za osobnu nastavu. Trenutne brojke o koronavirusu nisu igrale “nikakvu stvarnu ulogu” u početku škole, rekao je Polaschek, otkrivajući svoju apsolutnu ravnodušnost prema životima i zdravlju učenika i nastavnika.

Istodobno, lani je više djece moralo biti na bolničkom liječenju nego prethodne godine. U Salzburgu je 2020. hospitalizirano 40 djece zbog koronavirusa; u 2021. ta brojka porasla je na 121. Pet posto ih je trebalo intenzivno liječenje. Rizik za necijepljenu djecu znatno je veći nego za cijepljenu djecu. Trenutno ni 50 posto školske djece nije cijepljeno.

Brojni stručnjaci već dugo upozoravaju na posljedice politike ÖVP-Green vlade. Austrijski molekularni biolog Ulrich Elling kritizirao je potpunu nedjelovanje vlade: “Uz zamah koji Omicron oslobađa, moramo zakočiti više nego ikad prije nego što bude prekasno.”

Znanstvenik je naglasio da je potpuno moguće djelovati protiv virusa, ali to jednostavno nije učinjeno. “Ako dopustimo Omikronu da se probije jer smo siti pandemije, tada se više ne brinemo o ranjivima.”

Elling otvaranje škola smatra posebno zlokobnim. “Kad se djeca sretnu u školi, Omicron polijeće.” Kada bi se varijanta Omicron dala na volju, kao što se trenutno događa, kamp-kreveti bi morali biti postavljeni u izložbenim dvoranama kako bi se smjestili svi koji su u isto vrijeme bili bolesni, rekao je.

Austrijski epidemiolog Gerald Gartlehner također očekuje da će Omicron staviti veliki teret na bolnice. On se boji “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>