Austrijska policija provela je racije diljem zemlje zbog sumnje na prodaju lažnih propusnica za cijepljenje.

Ukupno su 22 osobe pod istragom zbog “krivotvorenja, korištenja krivotvorenih dokumenata i prijevare”, navodi se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Pretrage dolaze samo nekoliko tjedana prije nego što Austrija postane jedna od prvih zemalja EU koja je cjepiva protiv COVID-19 učinila obveznim. Italija je u srijedu objavila da ih čini obaveznim za starije od 50 godina.

Dužnosnici kažu da su svi osumnjičenici aktivisti protiv cjepiva koji su optuženi za trgovinu lažnim zdravstvenim potvrdama za sebe i svoje obitelji.

“Osumnjičenici čine heterogenu skupinu, a jedini zajednički čimbenik je odbacivanje standarda javne zaštite”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu.

“Ovo nije manji prekršaj, već kazneno djelo”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner, dodajući da će poduzeti mjere “posebno protiv krivotvoritelja i onih koji posluju u sjeni”.

Austrija je uspostavila posebnu policijsku skupinu za borbu protiv prodaje lažnih potvrda o cjepivu u travnju 2021.

 

Od veljače će necijepljeni građani u teoriji moći napuštati domove samo radi kupovine hrane, sportske aktivnosti ili liječenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>