Izvještaj Ministarstva vanjskih poslova o JCPOA koji je parlamentu uručen ovog tjedna odnosi se na iransko pravo na obogaćivanje urana kao glavnu točku izazova između Irana i svjetskih sila koje su prihvaćene i ozakonjene sporazumom i koje je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, članak napisao.

Novine “Iran” dodale su da je u izvješću Ministarstva vanjskih poslova istaknuto ako je u Beču postignut dogovor između Irana i preostalih zemalja sporazuma (poznatog kao 4 + 1) o oživljavanju JCPOA-a i ponovnom pridruživanju SAD-a, mnoge sankcije protiv Irana biti uklonjene, uključujući sankcije povezane s naftom, plinom i petrokemijskim proizvodima, osiguranjem, brodarstvom, brodogradnjom i lukama, automatizacijom, softverom i metalima, građevinarstvom, tekstilom, financijskim sektorom, zrakoplovstvom i izvozom tepiha i hrane koji čine pre-JCPOA i sankcije nakon JCPOA.

Članak također naglašava zakonodavstvo američkog Kongresa protiv Irana koje bi bilo zaustavljeno ako se postigne dogovor u Beču. Zakoni uključuju Zakon o odobrenju obrane iz 2012. godine, Iran o smanjenju prijetnje i Zakon o ljudskim pravima u Siriji iz 2012. godine, Zakon o slobodi i suzbijanju širenja irana iz 2012.

SAD bi također trebali otkazati nekoliko izvršnih naloga ako se ponovno pridruži JCPOA-i, uključujući izvršne naredbe 13754, 13590, 13622, 13645, 13628, 13781, 13902, 13876 i neke dijelove izvršne naredbe 13846, navodi se u članku pozivajući se na izvješće.

Washington bi  trebao otkazati priznavanje iranskih snaga za zaštitu islamske revolucije kao Strane terorističke organizacije i s popisa sankcija isključiti preko 1.000 pojedinaca i entiteta, uključujući banke, osiguravajuća društva i mnoge industrijske tvrtke.

Štoviše, američko Ministarstvo  bilo bi obvezno revidirati, modificirati ili poništiti nekoliko preporuka protiv poslovanja s iranskim tvrtkama na području brodarstva, financija, zrakoplovne industrije, uvoza metalnih proizvoda iz Irana i brodarstva nafte.

Prema članku, SAD je odbio ukloniti sankcije poznate kao primarne sankcije koje su na snazi ​​od 1980-ih i sankcije nametnute iranskim pojedincima i entitetima  u vezi s terorizmom, raketnim programom i kršenjem ljudskih prava. Međutim, to su pitanja o kojima Iran nikada nije pregovarao sa SAD-om i čini se da to nije voljan učiniti u budućnosti.

Iran je tijekom razgovora u Beču izjavio da će poništiti mjeru smanjenja poštivanja koja je poduzeta kako bi uzvratila povlačenje SAD-a iz sporazuma kada potvrdi da su sve sankcije uistinu uklonjene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>