Novoizabrani predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je da  njegova podrška nuklearnim pregovorima koji se vode između Irana i svjetskih sila u Beču “uvjetna” i da ovisi o postizanju zahtjeva njegove zemlje.

U svom prvom obraćanju javnosti nakon pobjede na predsjedničkim izborima, Raisi je rekao da Teheran ne računa na bečke pregovore o poboljšanju ekonomske situacije u zemlji. Dodao je kako neće dopustiti da se nastave pregovori o teritoriji; svi pregovori moraju postići rezultate.

“Amerika je prekršila nuklearni sporazum, a Europa nije provela svoje obveze, a Washington mora ukinuti sankcije i vratiti se svojoj obvezi prema nuklearnom sporazumu”, objasnio je. Kao predsjednik, dodao je Raisi, usredotočit će se na postizanje rezultata koji služe interesu iranskog naroda u bilo kakvim pregovorima.

Upitan hoće li promijeniti iranski pregovarački tim, Raisi je rekao da je on već podnio izvješće o napretku pregovora. 

Naglasio je da se neće sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, čak i ako američke sankcije budu ukinute, a Washington se vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine. Novoizabrani predsjednik također je rekao da “nema zapreka” za obnavljanje diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom i ponovno otvaranje veleposlanstava obiju zemalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>