Iran je u utorak pozvao da SAD i njihovi saveznici obećaju da će Teheranu omogućiti izvoz njegove sirove nafte dok se pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma s uskim grlom nastavljaju.

Obraćajući se novinarima u Teheranu, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da njegova zemlja vrši pritisak na svoj stav uoči pregovora o obnovi značajnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Pregovori su zaustavljeni i odgođeni ranije ovog mjeseca nakon runde razgovora obilježenog napetostima oko novih zahtjeva Teherana.

Iran želi da se sljedeći krug pregovora usredotoči na njegovu sankcioniranu naftnu industriju, kaže Amirabdollahian.

Rekao je da je cilj doći do “točke u kojoj će se iranska nafta moći lako i bez ograničenja prodavati, a novac deponirati na iranske bankovne račune”.

Iranu je odobreno oslobađanje od sankcija u zamjenu za ograničavanje svog nuklearnog programa u sklopu povijesnog sporazuma sa zapadnim silama.

Međutim, 2018. tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma i postavio opsežne sankcije Iranu, posebice njegovom naftnom sektoru, koji je žila kucavica gospodarstva zemlje.

Iranski izvoz sirove nafte pao je, a međunarodne naftne korporacije otkazale su ugovore s Teheranom, dovodeći gospodarstvo zemlje u opasnost.

Dok su se sudionici nuklearnog sporazuma pripremali za sastanak, Amirabdollahian je izjavio da Iran planira “uživati ​​u svim gospodarskim ustupcima u okviru nuklearnog sporazuma”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>