Zemlja izvanrednih prirodnih ljepota i dom nekih od najatraktivnijih gradova na svijetu, dobivanje posla u Austriji znači da ćete raditi u samom srcu Europe

Austrijsko devetomilijunsko stanovništvo rangirano na 10. mjesto u Svjetskom izvješću o sreći 2019. uživa visok životni standard zbog niske stope nezaposlenosti i uspješnog gospodarstva.

Potez je također sjajan način za usvajanje drugog jezika i poticanje vašeg životopisa. Iako se engleski jezik često govori, njemački je službeni jezik Austrije, pa će vam trebati za uspjeh na radnom mjestu.

U slobodno vrijeme možete raditi što god vas zanima. Na primjer, mogli biste prihvatiti planinarski izazov koji pruža planinski lanac Stubai Alpe, prisustvovati Grand Prixu Austrije Formule 1 u Spielbergu (srpanj), posjetiti palaču Schönbrunn u Beču ili otići na turneju Sound of Music u Salzburg – grad gdje je klasik sniman.

Poslovi u Austriji

Austrija se može pohvaliti dobro razvijenom ekonomijom koja je trenutno jaka, stabilna i kojom, za razliku od ostalih europskih zemalja, dominiraju njena mala i srednja poduzeća (MSP).

POPULARNA DIPLOMSKA POSLA

  • Kemikalije i metali
  • Elektronika
  • Prehrambena industrija
  • Strojevi
  • Proizvodnja vozila

Pored ovih, Austrija se može pohvaliti s 24% udjela organskih farmi u državama članicama EU-a (Eurostat 2018) i vodeća je u EU-u na području proizvodnje hidroelektrana.

Austrijanci su također globalno prepoznati po svojoj visokokvalitetnoj umjetnosti i zanatima, uključujući nakit, keramiku i staklene proizvode.

Nije iznenađujuće da je Austrija popularno odredište za odmor, zahvaljujući Alpama i povijesnim gradovima poput Beča i Salzburga, pa mogućnosti u ugostiteljstvu i turizmu nije teško pronaći.

Za traženje slobodnih radnih mjesta u Austriji posjetite:

 

 

Zanimanja koja fale

Iako brojne industrije imaju koristi od cjelogodišnjih mogućnosti zapošljavanja, druge imaju manjak – posebno u sektoru inženjeringa i u ulozi fizičkog rada.

Trenutno postoji potreba za radnicima u raznim zanimanjima, uključujući:

  • građevinski stolar
  • Obrada podataka
  • diplomirane medicinske sestre
  • strojarstvo
  • elektroenergetika
  • krovopokrivači.

Posjetite migration.gov.at – Zanimanja sa manjkom u cijeloj Austriji za potpuni popis austrijskih područja s nedostatkom vještina.

Kako dobiti posao u Austriji

Potražite slobodna radna mjesta iz svoje zemlje koristeći internetske stranice za zapošljavanje poput EURES-a. Iako se popularnost internetskih aplikacija povećava u Austriji, nisu svi poslodavci naklonjeni ovoj metodi. Stoga ćete možda morati poslati prijavu poštom.

Kada se prijavljujete za natječaj, pošaljite sažeti životopis s priloženom fotografijom sebe zajedno sa svojim kvalifikacijskim potvrdama. Obavezno navedite kratke pojedinosti o bilo kojem prethodnom relevantnom radnom iskustvu, dobrovoljnom radu i osobnim interesima, kao i vaše kontakt podatke i prethodno obrazovanje.

Vaš životopis trebao bi biti dug najviše dvije stranice, uz popratno pismo, oba napisana na njemačkom jeziku.

Ako ste pozvani na razgovor, morat ćete se formalno odjenuti i osigurati da ste na vrijeme – austrijski poslodavci pridaju važnost točnosti.

Austrijske vize

Ako ste državljanin Europske unije (EU) ili Europskog gospodarskog prostora (EEA), nećete trebati radnu dozvolu ili vizu za ulazak u zemlju i traženje zaposlenja, što znači da bi preseljenje u Austriju moglo biti lakše nego što mislite. S obzirom na to, suočit ćete se s ograničenjima ako dolazite iz Hrvatske.

Unatoč tome, ako namjeravate ostati dulje od tri mjeseca, morat ćete podnijeti zahtjev za stalni boravak u roku od četiri mjeseca od dolaska. To se vrši putem vašeg lokalnog ureda za registraciju stanovnika. Za prijavu ćete dostaviti dokaze o svojoj sposobnosti da se financirate za vrijeme boravka.

Ako niste državljanin EU ili EGP, trebat će vam viza za ulazak u Austriju i pronalazak posla. Postoji niz viza dostupnih u različite svrhe. To uključuje:

EU plava karta – vrsta boravišta i radne dozvole vezane uz određenu ponudu posla. Morate imati fakultetsku diplomu da biste dobili karticu koja vam omogućuje rad u razdoblju do dvije godine.
Crveno-bijelo-crveni karton – ovo je sustav imigracije zasnovan na bodovima koji vam omogućuje rad kod austrijskog poslodavca do 12 mjeseci. Da biste se kvalificirali, morate biti visoko kvalificirani, kvalificirani radnik u zanimanju s nedostatkom, samozaposleni ključni radnik ili diplomac austrijskog sveučilišta.
Viza za traženje posla – omogućuje visokokvalificiranim građanima koji nisu članice EU-a posao tražiti u Austriji na razdoblje od šest mjeseci. Ako za to vrijeme osigurate zaposlenje, morate zatražiti odgovarajuću radnu dozvolu.
Najbolje je da se obratite lokalnom austrijskom veleposlanstvu ili konzulatu kako biste saznali svoje uvjete za vizu. Pogledajte austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova za popis predstavničkih tijela širom svijeta, uključujući austrijsko veleposlanstvo u Londonu.

 

Kako poslodavcima objasniti svoje kvalifikacije

Zahvaljujući Bolonjskom procesu, sporazumu između europskih zemalja o pružanju usporedivosti u standardima nastave i kvaliteti kvalifikacija diljem Europe, sve visokoškolske kvalifikacije stečene u europi izravno su usporedive s austrijskim kolegama. Ako putujete u zemlju kako biste radili s europskim prvostupnicima, magistrima ili doktoratima, austrijski poslodavci to će obično prepoznati i prihvatiti.

Međutim, najbolje je prije podnošenja zahtjeva provjeriti kod potencijalnih poslodavaca.

Da biste saznali više o tome kako se priznaju vaše kvalifikacije, pogledajte ENIC-NARIC.

Kako je raditi u Austriji?

Kao zaposlenik u Austriji možete očekivati ​​da radite osmosatni radni dan i 40-satni tjedan. U nekim industrijama možete raditi nešto kraće, 38-satni tjedan.

Imat ćete pravo na izdašnih pet tjedana godišnjeg odmora, povećavajući se na šest tjedana nakon 25 godina staža. Ovo je dodatak 13 godišnjih plaćenih državnih praznika u zemlji.

Kako ne postoji nacionalna zakonska minimalna plaća, dotični sektori poslova određuju svoje kolektivnim ugovorom. U rjeđim slučajevima pojedinačni poslodavci sami će odrediti svoju minimalnu plaću.

U zemlji se primjenjuje progresivna stopa poreza na dohodak od 0-50%. Iznos poreza koji ćete platiti ovisit će o tome što zaradite. Porez na dohodak i doprinosi za osiguranje odbijaju se od vaše plaće svakog mjeseca. Za više informacija o porezu i radnim uvjetima pogledajte migration.gv.at – Dohodak i oporezivanje.