Nakon što Vam padne teška odluka napustiti svoju Domovinu te odlučite potražiti bolju sreću u Austriji, prvi korak će Vam biti planiranje puta. Ovdje ćemo pretpostaviti da ćete posao početi tražiti tek kada dođete u Austriju.

Prvi korak će biti na Vama da odlučite kojeg datuma želite krenuti u svoju novu životnu avanturu. Mi ćemo savjetovati samo da ne krećete ako nemate unaprijed dogovoren posao ni u kojem slučaju početkom godine kao niti krajem, uvijek gledajte da krenete od ožujka pa do listopada, a razloga za to je puno, od vremena, potrebe za poslom, manjka ljudi, godišnjih odmora, Blagdana i raznog.

Austrija je uvijek bila imigrantska i turistička zemlja, ne bez razloga. Većina tamošnjih stranaca zadovoljna je svojim izborom i živi ispunjen i ugodan život. 

Koji grad odabrati?

 

Beč

Prema novom istraživanju Beč je proglašen najboljim gradom na svijetu za kvalitetu života. Kao grad s najvišom kvalitetom života na svijetu, ne čudi zašto biste uopće trebali pomisliti otići tamo.

Glavni grad Austrije visoko se kotira po prihodima, radnim mjestima, zdravlju, pristupu uslugama, okolišu, obrazovanju, sigurnosti, angažmanu mještana i stanovanju.

Dok živite u Beču, automobil vam nije potreban, jer je javni prijevoz izvrstan: autobusi, tramvaji i podzemna željeznica dovest će vas bilo gdje i bilo kad (24-satne usluge vikendom). Možete kupiti godišnju karticu za 365 EUR i platiti 1 EUR dnevno za korištenje svih vrsta prijevoza.

Kultura
Prvo, bogata povijest predstavljena je u arhitektonskim čudima koja se nalaze u cijelom glavnom gradu. Na to su utjecale mnoge druge europske države poput Italije, Poljske, Njemačke, Mađarske i Češke.

Smještaj u Beču poznat po svojim parketnim podovima, stilskim karakteristikama i visokim stropovima. Vjerojatno ćete živjeti u povijesnoj zgradi po pristupačnoj cijeni.

Činjenice
  • Najveći grad u Austriji s populacijom od 2 ml. narod
    Obilje kulture: muzeji, glazba, opera, koncerti, festivali, umjetničke galerije, noćni klubovi itd.
  • Izvrsna povezanost s drugim glavnim gradovima: Pragom, Berlinom, Bratislavom, Budimpeštom
    Hipsterski grad s najmlađom populacijom u zemlji
  • Razne slobodne aktivnosti od Opere do bečkih kafića
  • Biciklistički grad
  • Rayne mogućnosti koje stranac može pronaći u glavnom gradu . Ako volite život velikog grada, izlaske, posjećivanje događaja, kupovinu, onda je to najbolje mjesto. Beč je ujedno i najpopularniji turistički grad, pa ima mnogo toga za učiniti i vidjeti. Također ima najbolju clubbing kulturu i mnoge trendi barove za mlađe.

Beč je prvo postao mjesto za doseljenike s Balkana, iz jugoslavenskih zemalja i iz Turske. Danas se širi i inozemni studenti iz cijelog svijeta dolaze tamo pronaći svoju sreću.

Mogućnosti zapošljavanja

Beč je sjajan grad za život, rad i studiranje. U Beču su smještene mnoge regionalne i međunarodne tvrtke, kao i najbolja sveučilišta u zemlji.

Općenito, Austrija se više usredotočuje na lokalno tržište i tržište DACH (Njemačka, Austrija, Švicarska). Radi toga, govor njemačkog će vam biti od velike koristi.

Troškovi života:

 

  • Mjesečni troškovi za samca bez najma – 738 EUR
  • Najam stana s jednom spavaćom sobom u – 859 EUR
  • Ukupni troškovi za jednu osobu mjesečno: 1.600 EUR

Graz

Graz je drugi najveći grad u Austriji s populacijom od 440 000 ljudi. Ovaj grad studenti vole zbog izvrsnog obrazovanja i prikladne je veličine, stoga ima veliku studentsku populaciju. Gradska atmosfera je manje međunarodna i manje turistička.

Zbog svog južnog položaja, ukupna temperatura je viša nego u ostalim austrijskim gradovima, ljeto u Grazu se osjeća kao u Italiji, a zima donosi samo malo snijega.

Graz ima povoljnije cijene od Beča. Dobar javni prijevoz u obliku tramvaja i autobusa, međutim, nema podzemne željeznice.

Grad ima sve što vam treba (trgovine, škole, sveučilišta, barovi, restorani) i taman odgovarajuću veličinu tako da nećete trebati trošiti sate na prijevoz.

Mogućnosti zapošljavanja

Graz je IT središte u Austriji, ovdje su započeli mnogi startupi i sve više IT tvrtki otvara lokacije ovdje.

Ukoliko radite na ovom polju, za vas postoji veliki izbor poslova. IT sektor pridonosi rastu grada. Osim IT-a, dostupni su poslovi u gotovo svim područjima jer je riječ o velikom gradu.

Činjenice

Drugi po veličini grad s populacijom od 440 000 ljudi
Graz je 2003. godine proglašen „Europskom kulturnom prijestolnicom“ zbog svojih poznatih kulturnih relikvija, crkava, povijesnih muzeja te suvremene umjetnosti i arhitekture
Grad blizu granica sa Slovenijom, Italijom i Mađarskom
Riječni grad

Troškovi života:
  • Mjesečni troškovi za samca bez najma – 843 EUR
  • Najam stana s jednom spavaćom sobom – 568 EUR
  • Ukupni troškovi za jednu osobu mjesečno: 1.411 EUR

Više o troškovima života u Graz-u

 


Linz

Linz je još jedan austrijski grad na rijeci i treći po veličini grad s populacijom od 203 000 ljudi. To je vrlo ugodno i prohodno mjesto. Grad smješten u blizini Češke i Njemačke znači da vikende možete provesti pijući najbolje pivo na svijetu.

Linz ima dobro strukturiran javni prijevoz. Unutar grada možete autobusom ili tramvajem, a za međugradske vlakove redovito polaze prema Beču, Salzburgu i Grazu, ali i drugim gradovima u susjednim zemljama i šire.

Biciklizam je još jedan popularan način prijevoza, zapravo biciklističke stanice možete koristiti besplatno.

Činjenice

Treći grad po veličini s populacijom od 203 000 ljudi
Smješten blizu Češke Republike

Mogućnosti zapošljavanja

Postoje mnoge regionalne i međunarodne tvrtke sa sjedištem. Računalni programeri imaju dobre šanse za posao na engleskom jeziku, za većinu ostalih radnih mjesta potrebno je znanje njemačkog jezika.

Troškovi života:

Mjesečni troškovi za samca bez najma – 860 EUR
Najam stana s jednom spavaćom sobom – 662 EUR
Ukupni troškovi za jednu osobu mjesečno: 1.522 EUR

Više o troškovima života u Linz-u


Innsbruck

Mali austrijski gradovi imaju sve što imaju veći gradovi, osim buke, zagađenja i premoći. Prema mom iskustvu, ljudi su obično prijateljskiji i često se čini da postoji veći osjećaj zajedništva.

Innsbruck je lagan za navigaciju, bez prometa, većinu vremena možete svugdje ići pješice. Ako trebate prijevoz, uzmite autobus ili tramvaj. To je i sveučilišni grad, pa ima puno aktivnosti za mlade ljude koji vole uzbuđenje živahne scene noćnog života.

Činjenice

Peti po veličini grad u Austriji s populacijom od 310 000 ljudi
Alpski grad koji je poznat kao austrijska prijestolnica zimskih sportova
Innsbruck je Olimpijske igre održavao 3 puta
Najam je veći nego u drugim gradovima u Austriji
Glavne industrije: turizam, tekstil, obuća, glazbeni instrumenti, metalni proizvodi, prerađena hrana, pivo

 

Mogućnosti zapošljavanja

Innsbruck ima obilje poslova u turističkom sektoru, gdje nedostatak njemačkog nije problem. Sveukupno inženjeri i IT stručnjaci imaju najbolje šanse u dobivanju visoko plaćenog posla.

 

Troškovi života

Mjesečni troškovi za samca bez najma – 845 EUR
Najam stana s jednom spavaćom sobom – 770 EUR

Ukupni troškovi za jednu osobu mjesečno: 1615 EUR


Salzburg

Smješten na samoj granici s Njemačkom, Salzburg je najpovoljniji grad na našem popisu. Poznat kao grad Mozart, Salzburg je poznat po ljubavi prema umjetnosti i glazbi.

Grad je vrlo popularan za cjelogodišnji turistički obilazak, posebno među starijim generacijama koje traže mir i kulturne ljepote. Turizam na otvorenom također cvjeta (skijanje na jugu, neki planinarenje).

Činjenice
  • Četvrti grad po veličini u Austriji sa 152.000 stanovnika
  • Salzburg je vrlo popularno turističko odredište
  • Dom svjetski poznatog skladatelja Mozarta i najpopularnijeg energetskog pića Red Bull
  • Glavne industrije su turizam, metali i povezana visokotehnološka poduzeća, pivo, moda (tradicionalna odjeća) i luksuzni proizvodi
Mogućnosti zapošljavanja

Salzburg je dom nekih svjetski poznatih marki (Red Bull i Porsche). Promjene u zapošljavanju u turizmu su velike, ali Red Bull nudi većinu poslova sa engleskim govornim jezikom.

Troškovi života

Mjesečni troškovi za samca bez najma – 826 EUR
Najam stana s jednom spavaćom sobom – 606 EUR
Ukupni troškovi za jednu osobu mjesečno: 1.432 EUR


Portali na našem jeziku:

https://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/
https://dunav.at/
https://www.austria.info/hr
http://www.kroativ.at/hr/