Iranski veleposlanik u međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču kaže da Sjedinjene Države moraju predstaviti popis koraka koje bi poduzele za ukidanje sankcija Iranu kako bi dokazale svoju ozbiljnost u tekućim pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015.

“Ono što se u Beču provodi i raspravlja o njemu je predstavljanje jasne i transparentne slike u vezi s ukidanjem sankcija”, rekao je Kazem Gharibabadi novinarima u nedjelju.

“Identificiranje i navođenje koraka za uklanjanje sankcija potrebni su kako bi se ispitalo koliko je Washington ozbiljan u svojoj tvrdnji da je spreman vratiti se JCPOA-i i u potpunosti ga poštovati, te provjeriti odgovara li [iranskoj] deklariranoj politici”.

Prema IRNA-i, veleposlanik Gharibabadi također je rekao, “Ono što se provodi u Beču je stvaranje iskrene slike o ukidanju sankcija.”

Gharibabadi, diplomat koji je  angažiran na multilateralnim pregovorima u Beču, rekao je da se iranski pregovarači ponašaju u skladu s načelima te zemlje.

Iranski pregovarači redovito izvještavaju o rezultatima razgovora visokim dužnosnicima na razmatranje i donošenje odluka, dodao je najviši diplomat.

Razgovori su započeli početkom ovog mjeseca i uključuju preostale stranke u JCPOA-i, naime Iran, Rusiju, Kinu, Francusku, Britaniju i Njemačku, dok su izuzeti SAD, koje su jednostrano napustile sporazum prije tri godine kako bi si dale slobodu za upuštanje u neviđene runde sankcija Teheranu.

Nova američka administracija koja je izrazila spremnost za ponovno pridruživanje nuklearnom sporazumu također je poslala tim pregovarača u Beč. Međutim, nema izravne veze između iranskih i američkih pregovarača. Američki tim boravi u obližnjem hotelu..

Iran je odgovorio na kampanju Sjedinjenih Država “maksimalnog pritiska” koju je Donald Trump pokrenuo u svibnju 2018. poduzimanjem akcija za unapređenje nuklearnog programa od kojih je najnoviji obogaćivanje urana.

U okviru formata sastanaka Zajedničke komisije JCPOA, uspostavljene su dvije radne skupine na stručnoj razini za ukidanje američkih sankcija Iranu i koordinaciju povratka Teherana u potpunosti u skladu s nuklearnim obvezama prema sporazumu.

Rusija kaže da radne skupine nastavljaju raditi “na ukidanju sankcija”

Mihail Uljanov, ruski veleposlanik sa međunarodnim organizacijama u Beču, rekao je u nedjelju da su radne skupine nastavile raditi “na ukidanju sankcija i nuklearnim pitanjima u jučer i danas popodne”.

“Čini se da se pojavljuje novo razumijevanje i da sada među svimapostoji zajednički jezik oko konačnog cilja”, rekao je Araqchi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>