Francuska je kritizirala inicijativu Austrije i Danske za koordinaciju s Izraelom o razvoju novih uboda Covid-19, jer jedinstvo EU slabi zbog problematičnog uvođenja cjepiva. Međutim, povjerenik EU zadužen za unutarnja tržišta, Thierry Breton uvjeren je da će blok moći cijepiti sve Europljane do kraja ljeta.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je izraelsko partnerstvo u ponedjeljak, rekavši da je Europska agencija za lijekove (EMA) “presporo odobravala cjepiva”, ostavljajući blok ranjivim na uska grla u farmaceutskim kompanijama.

No, francusko ministarstvo vanjskih poslova obranilo je agenciju i inzistiralo na tome da “najučinkovitije rješenje za ispunjavanje naših potreba za cijepljenjem mora ostati u europskim okvirima”, ponavljajući ranije opredjeljenje za integriraniji pristup u borbi protiv Covid-19.

“To je ono što jamči solidarnost među državama članicama koja je važnija nego ikad”, stoji u izjavi kasno u srijedu.

Europski dužnosnici pod pritiskom su da pojačaju napore cijepljenja koji zaostaju za onima u drugim zemaljama, uključujući Izrael i Britaniju, koji su odobrili cjepiva protiv koronavirusa nekoliko tjedana prije EMA-e.

“Više ne bismo trebali biti ovisni samo o EU”, rekao je Kurz uoči putovanja u Izrael s danskom kolegicom Mette Frederiksen u četvrtak kako bi se dogovorio o zajedničkoj proizvodnji budućih cjepiva i suradnji u istraživanju.

Austrijski susjedi Slovačka, Mađarska i Češka već su zaobišli EMA-u kako bi odobrila ruska i kineska cjepiva protiv koronavirusa.

U četvrtak, povjerenik EU zadužen za unutarnja tržišta, Thierry Breton rekao je na konferenciji za novinare u Rimu da će blok moći cijepiti sve europske građane “do kraja ljeta”.

“Situacija s cjepivima vrlo je umirujuća”, rekao je. “To je ogroman izazov, a mi smo odgovorili velikom brzinom.”

“Do kraja godine Europa će moći proizvesti 2-3 milijarde cjepiva godišnje”, nastavio je. “Europa je prvi kontinent po proizvodnji, a slijede je Sjedinjene Države s 2 milijarde. Između njih dvije možemo računati na 5 milijardi doza godišnje za cijeli svijet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>