Zahvaljujući u maloj mjeri filmovima poput Die Hard II, čak i ljudi koji ne poznaju vatreno oružje poznaju Glock, austrijsku tvrtku najpoznatiju po svojim pištoljima s okvirom od polimera. Ono što većina ne zna jest da je tvrtka osnovana tek 1963. godine, ali danas proizvodi više od dva tuceta modela pištolja u tri veličine i sedam različitih metaka u tri kalibra.

To nije loše za marku koja je započela istodobno s Beatlemanijom.

Pa čak i oni koji znaju vatreno oružje, još uvijek vjerojatno ne znaju sve toliko o Glocku, koji zapravo nije proizvođač, već proizvod koji je izradila austrijska tvrtka Glock Ges.m.b.H. Tvrtka je možda poznata po svom vatrenom oružju, ali također proizvodi i poljske noževe, ukopčavajuće alate i odjeću.

Mnogo prije nego što je njegov osnivač Gaston Glock ikada odlučio proizvesti Glock 17, prvi pištolj tvrtke, započeo je s proizvodnjom proizvoda za kućanstvo, uključujući šipke za zavjese i kasnije noževe. Dok je plodni dizajner vatrenog oružja John Browning dobio svoj prvi patent za vatreno oružje u svojim 1920-ima, Gaston Glock imao je pedeset dvije godine prije nego što je razvio vatreno oružje.

U 1970-ima Gaston Glock je razvio odljevke od granata i veze za mitraljeske pojaseve, a kao stručnjak za polimere počeo je koristiti materijale za izradu drški i plašta noževa. Tada je početkom 1980-ih odlučio vidjeti kako se polimeri mogu koristiti u proizvodnji pištolja. Rezultat je bio poluautomatski pištolj serije Glock, a imao je i polimerni okvir – što je ubrzo dovelo do zabrinutosti zbog “plastičnog pištolja” za koji su neki vjerovali (čak i prije Die Hard II) da bi mogao proći pored zračnih aparata u zračnoj luci.

Međutim, Glock 17 prošao je strogi NATO-ov test izdržljivosti i norveška ga je vojska odabrala za svoje standardno oružje. To je tvrtku i njen jedinstveni pištolj stavilo na put da postane omiljeno međunarodno oružje za provođenje zakona. Iako je američka vojska prihvatila Berettu M9 kako bi zamijenila ostarjeli pištolj Colt M1911 .45, različiti Glocks bili su omiljeno oružje za specijalne snage, uključujući američke mornaričke pečate.

Danas, ako postoji žalba na Glock, to je da modeli pištolja mogu biti zbunjujući – umjesto da budu imenovani za godinu ili kalibar, tvrtka imenuje proizvod za sljedeći patentni broj. Stoga je prva pištolj Glock nazvan Glock 17 ne zato što je u magazinu držao sedamnaest metaka, već zato što je dobio ime po broju koji je patentirao Gaston Glock tijekom razvoja pištolja. Iako bi se to moglo učiniti razumno za ovaj dan, posebno za izumitelja koji je također stvorio poljske noževe i preklopnu lopatu, danas je stvorilo zabunu kod vlasnika oružja, posebno s obzirom na to da je tvrtka proizvela desetke modela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>