Markus Abwerzger

 

Susjedne austrijske zemlje pooštravaju mjere na svojim granicama kako bi spriječile širenje južnoafričke varijante koronavirusa iz Tirola.

Pooštrena pravila ulaska na njemačkim granicama s Tirolom i Češkom oštro je kritizirala austrijska vlada, a ministar unutarnjih poslova  rekao je za APA da su mjere Bavarske “polovične” i da bi “samo izazvale kaos”.

Rekao je da Tirol “nije parkiralište Europe”, već prije važna osa povezivanja južne i sjeverne europske države.

Austrijski ministar za europska pitanja Alexander Schallenberg pozvao je na “mjere i ciljeve” na oštrije mjere i upozorio na “pretjerane korake koji više nanose štetu nego korist.

‘Područja mutacije virusa’

Od nedjelje se Tirol u Austriji, Češkoj i Slovačkoj smatra se “područjima mutacije virusa” za Njemačku, iz koje smiju ući samo Nijemci, stranci koji borave u Njemačkoj i njihova rodbina.

Postoje daljnje iznimke za radnike u berbi, zdravstvene radnike i ljude u prometnoj industriji, kao i iz hitnih humanitarnih razloga, kao što je smrt u obitelji.

Bavarska i Saska su navodno definirale određene tvrtke kao da rade u “sistemski važnim” sektorima i izdale su pojedinačne potvrde za ove putnike koji bi trebali biti predstavljeni na granici od srijede.

APA kaže da bi radnici koji putuju na posao trebali imati ugovore o radu do utorka.

Za sve ostale ljude putovanje u Njemačku nije moguće čak ni s negativnim testom korone. To je obvezno za sve sudionike, kao i prethodna digitalna registracija.

Muškarci u zaštitnoj odjeći stoje pored pokretne ispitne stanice COVID-19 pored graničnog prijelaza između Austrije i Njemačke AFP CHRISTOF STACHE

Tirol “nije parkiralište Europe”
Od nedjelje je u Tirolu bio ukupno 251 sumnjivi slučaj mutacije južnoafričkog koronavirusa. Zaraznija varijanta proširila se šire u dijelovima Tirola, a posebno u okrugu Schwaz, nego bilo gdje drugdje u Europi, što je uzrokovalo zabranu putovanja.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je da bi ulazak trebao ostati moguć prekograničnim putnicima u važnim profesionalnim sektorima.

Prema njemačkoj Saveznoj agenciji za zapošljavanje, 22.000 Čeha i 9600 Austrijanaca putuje u Njemačku, od kojih su mnogi u proizvodnom sektoru.

Promet je stao dok ljudi pokušavaju prijeći njemačko-češki granični prijelaz Odd AndersonAFP

 

‘Nepodnošljivo’

Novi njemački propisi o ulasku izazvali su veliko negodovanje u Tirolu. Političar i predsjednik stranke FPÖ Markus Abwerzger rekao je da je zatvaranje granice “uvreda za putnike”. Abwerzger je njemačke postupke opisao kao “nepodnošljive”. Predsjednik Komore rada Erwin Zangerl najavio je da će AK također ispitati pravne korake protiv Bavarske ako putnici “pretrpe financijsku štetu zbog postupka”.

Tirol je također objavio da želi kontrolirati tranzitne kamione na prijevoju Brenner, jer se vozači kamiona moraju registrirati putem interneta prije ulaska u Njemačku i sa sobom ponijeti negativni Covid test, što dovodi do straha od ekstremnih gužvi na autocesti A12 Inntal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>