Sredinom siječnja počelo je snimanje novog dugometražnog filma njemačkog redatelja Timma Krögera (The Council of Birds), a završetak je planiran za kraj veljače. Teorija svega je koprodukcija Njemačke, Austrije i Švicarske. Snimanje se odvija u austrijskom skijalištu St. Jakob Defereggen u Alpama. Ovo slikovito planinsko mjesto služi kao mjesto za povijesni misteriozni triler smješten u 1962. Dok Timm Kröger režira film, scenarij je napisao zajedno s Roderickom Waricom (Nevolja s rođenjem).

Film se snima u Cinemascopu i crno-bijelo. Priča o Johannesu (Jan Bülow) i Karin (Olivia Ross). Johannes putuje na kongres fizike u Austriju gdje upoznaje Karin, pijanisticu, koja sumnjivo mnogo zna o njemu. Događa se niz tajanstvenih smrti i njih dvoje pokušavaju otkriti tajnu koja leži ispod planine. Uključeni su iranski gost, bizarna formacija oblaka na nebu i kvantna mehanika.

Među međunarodnom glumačkom postavom su razni poznati glumci, ali i novi talenti. Muškog protagonista tumači njemački glumac Jan Bülow (Lindenberg! Mach dein Ding ), dok glavnu žensku ulogu tumači francuska glumica Olivia Ross (Non Fiction). U ostalim ulogama glumit će Hanns Zischler . Mjesto zvano dostojanstvo.

Teorija svega je produkcija Ma.ja.de. Fiction (Njemačka) i The Barricades (Njemačka) u koprodukciji s Panama Filmom (Austrija) i Catpics AG (Švicarska). Omogućen je u suradnji sa ZDF/Arte, ORF-om i SRF-om, a financiran je u Njemačkoj od BKM-a, Mitteldeutsche Medienförderunga, Medienboard Berlin-Brandenburg i njemačkog saveznog filmskog fonda. U Austriji je projekt financiran od Austrijskog filmskog instituta, Filmstandort Austria (FISA), Filmfonds Vienna, Pokrajine Donje Austrije i Cine Tirol Filmcommission, a u Švicarskoj od BAK-a i Zürich Film.

 

 

 

 

 

 

 

Austrijski parlament trebao bi u četvrtak glasovati o uvođenju mandata cjepiva protiv COVID-19 za odrasle, prvog takve vrste u Europi.

Mandat koji je izradila vlada odnosio bi se na sve stanovnike Austrije u dobi od 18 i više godina, uz iznimke za trudnice, osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti i osobe koje su se oporavile od infekcije koronavirusom u posljednjih šest mjeseci. .

Čini se sigurnim u odobrenje. Vladajuća koalicija kancelara Karla Nehammera, sastavljena od njegove konzervativne Austrijske narodne stranke i Zelenih, radila je na planu s dvije od tri oporbene stranke u parlamentu. Druga oporbena stranka, krajnje desna Slobodarska stranka, oštro se tome protivi.

Plan je da mandat cjepiva postane zakon početkom veljače. Za početak, nadležni će pisati svakom kućanstvu kako bi ga obavijestili o novim pravilima.

Od sredine ožujka policija će tijekom rutinskih provjera početi provjeravati status cijepljenja ljudi; osobe koje ne mogu predočiti dokaz o cijepljenju bit će zamoljene da to učine u pisanom obliku, a ako ne učine, bit će kažnjene novčanom kaznom do 600 eura (685 dolara).

Ako vlasti procijene da je napredak u cijepljenju u zemlji još uvijek nedovoljan, Nehammer kaže da će tada poslati podsjetnike ljudima koji ostaju necijepljeni. Ako to i dalje ne uspije, ljudima će biti poslan termin za cijepljenje i novčane kazne ako ga ne održe. Dužnosnici se nadaju da neće morati koristiti posljednju mjeru. Novčane kazne mogle bi doseći 3.600 eura ako ljudi osporavaju svoju kaznu i otvori potpuni postupak.

Mandat bi trebao ostati na snazi ​​do kraja siječnja 2024. Stručno povjerenstvo će svaka tri mjeseca izvješćivati ​​Vladu i Sabor o napretku cijepljenja.

Vlada je izvorno namjeravala da se mandat odnosi na sve stanovnike od 14 i više godina, ali je to promijenila u 18 tijekom konzultacija s političkim protivnicima i drugima.

Austrijska vlada najavila je plan za univerzalni mandat cjepiva u isto vrijeme kada je u studenom uvela ukinutu karantenu i zbog zabrinutosti da je stopa cijepljenja u Austriji relativno niska za Zapadnu Europu. Od srijede se 71,8% stanovništva od 8,9 milijuna smatralo potpuno cijepljenim.

“Svi stručnjaci vjeruju da će nam i sljedeće jeseni trebati visok ukupni imunitet stanovništva”, rekao je u nedjelju ministar zdravlja Wolfgang Mueckstein. “S ovim mandatom cjepiva, uspjet ćemo postići ove važne dodatne postotke u stopi cijepljenja.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brzo širenje virusa Omicron diljem Europe, omogućeno potpunim neradom vlada, u narednim danima i tjednima dovest će do sve katastrofalnih uvjeta, kažu stručnjaci.

U Austriji, koja je od početka pandemije u više navrata bila pionir u smislu popuštanja svih mjera za borbu protiv virusa, već postaju očiti razorni učinci vladine politike “profit prije života”. 

U roku od nekoliko dana dnevni broj infekcija porastao je pet puta. Dana 9. siječnja, prvi put od 1. prosinca, u jednom danu zabilježeno je više od 10.000 novih infekcija, što je najveći broj u nedjelju. 

Sada kada je Vlada ukinula gotovo sve zaštitne mjere i nema značajnih ograničenja u turizmu, varijanta Omicron širi se ogromnom brzinom, posebice u turističkim područjima.

U međuvremenu mnogi hoteli i restorani više ne mogu raditi jer je velik dio njihovog osoblja zaražen i u karanteni. Christian Harisch, čelnik Turističke udruge Kitzbühela, rekao je novinskoj agenciji APA da bi razdoblje karantene trebalo “u potpunosti otkazati”. To bi značilo da bi bolesni i zarazni zaposlenici bili prisiljeni raditi kako bi osigurali profit turističke industrije.

U skijalištu Ischgl, koje je bilo polazište za širenje virusa u Europi 2020. godine, hoteli i skijaške staze ponovno su puni. U après-ski baru Kitzloch, gdje je u to vrijeme bilo stotine zaraženih, nedavno je došlo do još jedne epidemije nakon što se zarazio jedan zaposlenik.

Državno je tužiteljstvo odustalo od svih istraga o incidentima iz 2020. Iako je bilo zaraženo oko 6.000 ljudi, od kojih su 32 umrle, vlasti su zaključile da nitko nije “kriv za učinio ili propustio učiniti bilo što što bi dovelo do povećanja rizika od zaraze”.

Virus se sada širi i izvan turističkih područja. Za Gornju Austriju, prema trenutnoj prognozi, pokrajinski krizni stožer predviđa 7-dnevnu stopu incidencije do 5000 u sljedećih nekoliko dana. Prije svega, završetak školskih praznika, a time i povratak osobnoj nastavi, potaknut će širenje virusa.

Krajem prošlog tjedna ministar obrazovanja Martin Polaschek (ÖVP) izjavio je kako ne dolazi u obzir da se škole u cijeloj zemlji neće ponovno otvoriti za osobnu nastavu. Trenutne brojke o koronavirusu nisu igrale “nikakvu stvarnu ulogu” u početku škole, rekao je Polaschek, otkrivajući svoju apsolutnu ravnodušnost prema životima i zdravlju učenika i nastavnika.

Istodobno, lani je više djece moralo biti na bolničkom liječenju nego prethodne godine. U Salzburgu je 2020. hospitalizirano 40 djece zbog koronavirusa; u 2021. ta brojka porasla je na 121. Pet posto ih je trebalo intenzivno liječenje. Rizik za necijepljenu djecu znatno je veći nego za cijepljenu djecu. Trenutno ni 50 posto školske djece nije cijepljeno.

Brojni stručnjaci već dugo upozoravaju na posljedice politike ÖVP-Green vlade. Austrijski molekularni biolog Ulrich Elling kritizirao je potpunu nedjelovanje vlade: “Uz zamah koji Omicron oslobađa, moramo zakočiti više nego ikad prije nego što bude prekasno.”

Znanstvenik je naglasio da je potpuno moguće djelovati protiv virusa, ali to jednostavno nije učinjeno. “Ako dopustimo Omikronu da se probije jer smo siti pandemije, tada se više ne brinemo o ranjivima.”

Elling otvaranje škola smatra posebno zlokobnim. “Kad se djeca sretnu u školi, Omicron polijeće.” Kada bi se varijanta Omicron dala na volju, kao što se trenutno događa, kamp-kreveti bi morali biti postavljeni u izložbenim dvoranama kako bi se smjestili svi koji su u isto vrijeme bili bolesni, rekao je.

Austrijski epidemiolog Gerald Gartlehner također očekuje da će Omicron staviti veliki teret na bolnice. On se boji “

 

 

 

 

 

 

Austrijska policija provela je racije diljem zemlje zbog sumnje na prodaju lažnih propusnica za cijepljenje.

Ukupno su 22 osobe pod istragom zbog “krivotvorenja, korištenja krivotvorenih dokumenata i prijevare”, navodi se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Pretrage dolaze samo nekoliko tjedana prije nego što Austrija postane jedna od prvih zemalja EU koja je cjepiva protiv COVID-19 učinila obveznim. Italija je u srijedu objavila da ih čini obaveznim za starije od 50 godina.

Dužnosnici kažu da su svi osumnjičenici aktivisti protiv cjepiva koji su optuženi za trgovinu lažnim zdravstvenim potvrdama za sebe i svoje obitelji.

“Osumnjičenici čine heterogenu skupinu, a jedini zajednički čimbenik je odbacivanje standarda javne zaštite”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu.

“Ovo nije manji prekršaj, već kazneno djelo”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner, dodajući da će poduzeti mjere “posebno protiv krivotvoritelja i onih koji posluju u sjeni”.

Austrija je uspostavila posebnu policijsku skupinu za borbu protiv prodaje lažnih potvrda o cjepivu u travnju 2021.

 

Od veljače će necijepljeni građani u teoriji moći napuštati domove samo radi kupovine hrane, sportske aktivnosti ili liječenja.

 

 

 

 

 

 

Porast desničarskog antisemitizma u tim zemljama njemačkog govornog područja, zajedno s godinama rastućeg antiimigrantskog raspoloženja koje potiču neki u vladi, bili su katalizatori za Susanne Scholl, umirovljenu televizijsku novinarku. U jesen 2017. pridružila se novonastaloj grupi Omas Gegen Rechts ili Bake protiv desnice.

“Kad sam vidjela grupu, rekla sam ‘u njoj sam'”, rekla je.

Omas Gegen Rechts započeo je kao skupina od 10 starijih žena na prosvjedu od preko 5000 protiv neke od desničarskih politika bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza krajem 2017. Od tada je postao pokret od preko 100 lokalnih ogranaka u Njemačkoj i sedam u Austriji. Neki od njih su Židovi, neki nisu, ali svi su nastrojeni protiv sila za koje kažu da pokreću antisemitizam. Često nose ružičaste “mačkice”, posuđene iz American Women’s Marches protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Njihovi napori nisu prošli nezapaženo od strane židovskih organizacija i njihovih pristaša. Godine 2020. Središnje vijeće Židova u Njemačkoj dodijelilo je Omasu Gegenu Rechtsu nagradu Paul Spiegel za građansku hrabrost. Nagrada se dodjeljuje od 2009. godine u znak sjećanja na prethodnog predsjednika Vijeća, Paula Spiegela, i na one koji se zalažu za borbu protiv rasizma i antisemitizma.
“Omas Gegen Rechts redovito su maltretirani zbog svojih aktivnosti, ali nikada se ne dopuštaju zastrašivanju”, napisao je Josef Schuster, predsjednik Vijeća. “Šalju glasne i jasne signale protiv antisemitizma i rasizma. To je primjer i htjeli smo to počastiti ovom nagradom.”

“Oni pokazuju da je ova vrsta aktivnog zalaganja za demokraciju još uvijek moguća u poodmakloj dobi”, dodao je.

Omasi su započeli na takozvanim demonstracijama četvrtkom (koje su se održavale svakog četvrtka) u Beču nakon afere na Ibizi, kada je tadašnji vicekancelar Heinz-Christian Strache viđen u videu koji naizgled priznaje niz korumpiranih djela.

Kurz, mladi političar koji je uspostavio bliske veze s Izraelom, promovirao se kao vođa usredotočen na borbu protiv antisemitizma. No, Scholl, koja je sada zamjenica predsjednika uprave bečkog ogranka Omas, tvrdila je da nije imao takvu reputaciju na terenu. Židovska zajednica Beča izvijestila je 2020. o najvećem broju antisemitskih incidenata otkako je organizacija počela pratiti prije 19 godina.

(Nova administracija kancelara Karla Nehammera imala je težak početak nakon optužbi za antisemitizam protiv njegovog ministra unutarnjih poslova, Gerharda Karnera, zbog komentara koji je Karner dao prije deset godina. 

Porast antisemitizma u Njemačkoj je oštriji: Središnje vijeće Židova u Njemačkoj izvijestilo je o porastu antisemitskih zločina krajem 2020., godinu dana nakon pokušaja pucnjave u sinagogi Halle i ubilačkog divljanja u baru u Hanauu usmjerenog na imigrante .

Nakon što su demonstracije u četvrtak zamrle, Omasi su počeli formirati svoje zasebne prosvjede. Godine 2019., kada je poricatelj holokausta Nikolai Nerling snimio sebe kako poriče genocid pred školskom djecom koja su posjećivala koncentracijski logor Dachau, pod transparentom “Za njemačku kulturu”, Omas je bio tamo s transparentom “Za kulturnu raznolikost”.

 

 

 

 

 

 

 

 Iran je u ponedjeljak priopćio da je uočio novi “realizam” zapadnih zemalja, uoči daljnjih pregovora u Beču usmjerenih na spašavanje sporazuma o svom nuklearnom programu.

“Osjećamo povlačenje, odnosno realizam zapadnih strana u pregovorima u Beču, da ne može biti zahtjeva izvan nuklearnog sporazuma” koji su postavili Teheran i svjetske sile 2015., rekao je novinarima glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

Međutim, “prerano je suditi jesu li Sjedinjene Države i tri europske zemlje izradile stvarni plan za ukidanje sankcija”, rekao je.

Pregovori o obnovi sporazuma započeli su prošle godine, ali su prekinuti u lipnju kada je Iran izabrao ultrakonzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija.

Nastavljeni su krajem studenog, a posljednji krug trebao bi se ponovno pokrenuti u ponedjeljak nakon trodnevne stanke zbog praznika na kraju godine.

Sporazum iz 2015. ponudio je Iranu prijeko potrebno oslobađanje od sankcija koje su osakatile njegovo gospodarstvo, u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

No, jednostrano povlačenje tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz sporazuma 2018. godine potaknulo je Teheran da povuče svoje obveze.

“Danas je vrijeme da suprotstavljene strane pokažu svoju predanost i pokažu da možemo napredovati u području ukidanja sankcija, jamstava i provjere, na čemu smo malo napredovali”, rekao je glasnogovornik.

 

 

 

 

 

Stotinama britanskih turista odbijen je ulazak u Austriju jer se nisu pridržavali ažuriranih ograničenja putovanja Covidom.

Oko 110 putnika zaustavljeno je u zračnoj luci Innsbruck 26. prosinca jer nisu završili potrebne PCR testove prije polaska.

Austrija je uvela nova pravila za dolaske iz Ujedinjenog Kraljevstva zbog zabrinutosti zbog širenja varijante Omicrona na Božić prema kojoj se od njih zahtijeva da se u roku od 48 sati od leta provede dodatni ubod i negativan PCR test, što je promijenjeno u odnosu na prethodna 72 sata.

Većini turista bilo je dopušteno da odmah odlete kući, ali 40 je provelo noć u karanteni u hotelu.

Od njih 12 je bilo dopušteno napraviti nove PCR testove i nastaviti u Austriju kako bi započeli godišnji odmor.

Web stranica Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, koja je ažurirana 27. prosinca, uključivala je upozorenje o ponovnom postavljanju ažuriranih pravila.

Pisalo je: “Putnici bi trebali osigurati da imaju sve potrebne QR kodove, kao što je predviđeno NHS Covid Pass-om ili pismom kojim se potvrđuje status cijepljenja, ili riskiraju da im se uskrati ulazak.

“Opće pravilo koje je na snazi ​​od 25. prosinca da putnici moraju imati dopunske injekcije i negativan PCR test ne stariji od 48 sati u trenutku ulaska se rigorozno provodi.”