Nizozemski specijalist za teške liftove Mammoet upotrijebio je mišiće kako bi pomogao zamijeniti stoljetni željeznički most preko Dunava u Linzu u Austriji s 8.400 tona teškom konstrukcijom koja kombinira cestu i željeznicu.
Projekt postavljanja jednog od najtežih austrijskih mostova u posljednjih nekoliko godina obuhvaćao je postavljanje dijelova na teglenice da bi se postavili na mjesto za proizvođača čelika MCE, podružnicu austrijskog inženjera Habau Group.

Trebala su biti premještena dva dijela mosta – svaki po 100 metara i težak oko 2.800 tona – koji su sastavljeni na obali rijeke.
Tijekom 11 dana Mammoet ih je podigao s četiri svoja Mega Jack 800-a i koristio samohodne modularne transportere sa 120 osovina kako bi ih prebacio na teglenice koje bi ih postavile iznad temelja mosta.
Četiri teglenice  pričvrščene su zajedno u jednu posudu. Dijelovi mosta su zatim pomaknuti u krajnji položaj i spušteni na stupove mosta.

Tvrtka je komentirala: „Zahvaljujući preciznom planiranju i izvrsnoj suradnji, oba su se segmenta mosta sigurno plutala i ugrađivala, a Dunav se mogao nekoliko puta otvoriti prije planiranog vremena.

“Očekuje se da će most biti završen u listopadu i kao ključni projekt u velikoj će mjeri rasteretiti gradski promet u Linzu.”

 

 

 

 

 

27. travnja bio je eksplozivan utorak za Bliski istok, diplomatski eksplozivan u Beču i Washingtonu,  doslovno eksplozivan u jednom incidentu: napad drona na naftnu luku Yanbu u Saudijskoj Arabiji.

U austrijskom Beču nastavljeni su razgovori sa Iranom, Britanijom, Francuska, Njemačkom, Kinom i Rusijom, a SAD je sudjelovao “neizravno”. Navedeni su ciljevi dvojaki: uvjeriti iransku diktaturu da zaustavi kršenja zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) za razvoj nuklearnog oružja,  ime bivšeg predsjednika Obame iz 2015. godine, “nuklearni sporazum s Iranom”; i uvjeriti SAD da oživi JCPOA, iz kojeg se uprava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa povukla 2018. godine.

U Washingtonu, D.C., visoki izraelski i američki diplomati održali su iskrene rasprave. 

 U Yanbuu: Luku je ciljao bespilotni, daljinski pilotirani gliser natovaren eksplozivom. Saudijci tvrde da su uništili kamikaza robota. Međutim, jedan je izvor izvijestio da je eksplozija oštetila brod.

Saudijski naftovod Istok-Zapad, koji prevozi sirovu naftu s istočnih naftnih polja, završava u Yanbuu. Tankeri koji se ukrcavaju u luci Crvenog mora izbjegavaju tranzit Hormuški tjesnac Perzijskog zaljeva, zagrmelišta koje Teheran rutinski prijeti zatvaranjem.

Tko je izveo napad? Jemenski pobunjenici Huti pokrenuli su napade brodom na Crvenom moru. Kladim se da će iranski časnik Quds Force-a kontrolirati operaciju. Huti imaju svoj cilj, jedan Iran bešćutno iskorištava dok Teheran napada Saudijsku Arabiju kroz svoju “jemensku pozadinu”.

Jemenski rat i napad Yanbu ilustriraju unutarnju nasilnu prirodu iranskog režima. Režim je krajnje korumpiran. Iranci tvrde da su mule i Revolucionarna garda korumpiraniji od šaha kojeg su svrgnuli 1979. godine.

Korumpirani režim vodi brojne spore ratove, prije svega protiv Izraela i zaljevskih arapskih država, ali ciljaju i Velikog sotonu, SAD

Vratimo se dakle JCPOA-i i američkim ekonomskim sankcijama nametnutim Iranu nakon što se Trumpova administracija povukla iz nesretnog sporazuma.

Uključivanje “sveobuhvatnog” u ime JCPOA bilo je nepošteno, jer Obamin sporazum nije bio sveobuhvatan. Slijedite JCPOA-in raspored i otkrit ćete da je Obamina administracija dala teheranskim negativcima milijarde gotovine prije nego što su službeno pristali na ljigav dogovor.

 

 

 

 

 

 

Dvoje vodećih europskih političara pozvali su Bruxelles da promijeni taktiku u radu s Rusijom, tvrdeći da su konstruktivni razgovori i otvoreni dijalog, a ne nove sankcije, najbolji način da se osigura stabilnost na kontinentu.

U razgovoru za švicarske novine Neue Zürcher Zeitung, kancelar Sebastian Kurz izjasnio se protiv ideje novih restriktivnih mjera protiv Moskve.

Prema njegovim riječima, “sankcije koje je već uvela EU bila ispravna stvar”, sada je “važno usredotočiti se na dijalog. Mir na  kontinentu može se postići samo s Rusijom, a ne protiv nje “.

Iz tog razloga, Kurz je rekao, „Protiv sam dodatnih sankcija kao same sebi svrhe. Potrebna je deeskalacija. 

Intervencija austrijskog čelnika odjekuje komentarima koje je tijekom vikenda dao njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. Berlinski vrhunski diplomat izjavio je da su veze između Rusije i EU trenutno “vrlo loše”, a Njemačka bi trebala igrati veću ulogu u dijalogu s Moskvom. Dodao je da je “suština diplomacije” suočavanje sa zemljama s kojima se imaju razlike. Istodobno, napomenuo je, trenutne sankcije kao odgovor na reapsorpciju Krima 2014. ostat će na snazi.

Maas je također tvrdio da bi daljnje sankcije zbog slučaja zatvorene ruske oporbene ličnosti Alekseja Navaljnog bile kontraproduktivne u pokušaju prisiljavanja zemlje da drugačije postupa sa
slučajem.

“Mislite li da će Moskva reći:” Puno vam hvala što ste nametnuli još oštrije sankcije? “, Upitao je, izjavivši:” Mislim da ne. Mislim da bi to bio slučaj upravo suprotno. “

U ožujku  EU je predstavila ograničeni paket sankcija usmjerenih na nekoliko dužnosnika za koje je tvrdila da su odgovorni za kaznu zatvora izrečenu Navalnyju, kao i na one za koje je tvrdila da su odgovorni za navodna “kršenja ljudskih prava” u policiji koja je slijedila nakon protesta. Međutim, iako bi ih to, u teoriji, otvorilo za financijske i putne zabrane, smatra se da su identificirani javni službenici već spriječeni da drže imovinu u inozemstvu prema ruskim vladinim pravilima.

 

 

 

 

Arnold Schwarzenegger kulturna je ikona koja  je postao globalna super zvijezda, a nastavio je služiti kao 38. guverner Kalifornije od 2003. do 2011. godine.

Za njegovu političku karijeru i njegov osobni život utjecali su ozbiljni skandali, Schwarzenegger je svoje greške uvijek posjedovao svojim obožavateljima. Ovih se dana Schwarzenegger uglavnom povukao iz glume, ali i iz politike, ali svoje vrijeme i dalje posvećuje dobrotvornim aktivnostima – koristeći nekoliko svojih skupih vozila kako bi drugima donio pomoć.

Schwarzenegger je rođen u Austriji 1947. Schwarzenegger je odrastao u teškim okolnostima, s ocem koji je bio nasilan i čak identificiran kao bivši član nacističke stranke. Glumac je priznao da je pretrpio ono što bi se sada smatralo zlostavljanjem djece od oca, a nikada nije mogao u potpunosti pomiriti ono što je saznao o očevoj mračnoj prošlosti.

Kada je imao 18 godina, Schwarzenegger je služio u austrijskoj vojsci kako bi odslužio obveznu godinu dana službe koja se u to vrijeme tražila od svih mladića Austrije. Tijekom svog službovanja zaista je razvio svoju predanost fizičkoj spremnosti i počeo aktivno sudjelovati u bodybuilding natjecanjima.

Početkom 90-ih Schwarzenegger je bio jedna od najvećih zvijezda na svijetu, svima poznat po impozantnom fizičkom stasu, kao i po svom jedinstvenom naglasku.

Jedan od najbogatijih holivudskih zvijezda toga doba, Schwarzenegger je definitivno imao mogućnost financirati neke od svojih divljijih strasti – a 1992. godine ljubav prema tenkovima i vojnim vozilima odao je kupnjom tenka M47 Patton. Schwarzenegger je avionom od 50 tona austrijskog ratnog vozila prebacio u Sjedinjene Države uz naknadu od 20.000 američkih dolara, a posjeduje ga i danas, iako je nekoliko puta obnovio tenk kako bi mu dao novi izgled.

 

 

Kao što je na tiskovnoj konferenciji također naglasio državni tajnik Magnus Brunner, ograničenja ulaska povezana s koronom još uvijek usporavaju zračni promet u Europi i širom svijeta. Austrian Airlines  pozdravlja inicijative savezne vlade da ljetna putovanja učine normalnijim. “Brzo uvođenje zelene putovnice preduvjet je za povratak većoj slobodi putovanja ljeti i dat će jasan signal u tom smjeru”, rekao je zamjenik generalnog direktora Michael Trestl. “Iznad svega, uklanjanje obvezne karantene pri ponovnom ulasku ključno je kako bi putnicima olakšalo ljetno putovanje.”
Austrian Airlines trenutno nudi fleksibilnost putnicima zahvaljujući svojoj usluzi prebukiranja bez naknade. Ako se izvrši rezervacija i izda karta do 31. svibnja, odustaje se od naknade za rezervaciju, bez obzira na rezerviranu cijenu. Čak i nakon kraja svibnja, još je jedna moguća ponovna rezervacija bez naknade.
Na web stranici Austrian Airlinesa putnici mogu pronaći informacije o putovanju u doba Corone, obvezi nošenja maske, propisima o putovanju specifičnim za zemlju ili fleksibilnim aranžmanima za ponovno rezerviranje brojeva. Informacije se kontinuirano dopunjavaju.

 

 

 

 

U Njemačkoj i Austriji migracija se prvenstveno promatra iz perspektive sigurnosne politike.Imigracija se u osnovi vidi kao izazov. Teroristički napadi u Europi, uključujući napade na austrijsko i njemačko tlo, pojačali su to gledište.

Socijalni, politički i ekonomski potencijal svojstven migraciji obično se zanemaruje u percepciji javnosti. Ipak, postoji mnogo primjera koji pokazuju ovaj potencijal, posebno dvojica Nijemaca iz turske migrantske pozadine koji su razvili Pfizerovo cjepivo COVID-19.

Jedan od razloga  ograničene percepcije migracija u Njemačkoj i Austriji je neuspjeh obje zemlje da unaprijede nacionalnu integracijsku politiku,e. Rezultat, prevladava ozračje skepticizma prema islamu i muslimanima, a javnom raspravom dominiraju glasovi koji tvrde da islam ne pripada Njemačkoj ili Austriji.

To je dovelo do stvaranja opće društvene slike muslimana unutar austrijskih većinskih krugova koja ne odgovara stvarnosti. Da bi se suprotstavile razvoju događaja, austrijska i njemačka vlada poduzimaju  da se sustavno i znanstveno uključe u ulogu islama u svojim zemljama.

Ti su napori ostvareni u osiguranju da muslimanska dijaspora održi kvalitetnu vjersku socijalizaciju koja ostavlja malo prostora za inozemni utjecaj. 

U svrhu uspostavljeni su instituti i odjeli za islamski vjerski odgoj i teologiju na raznim akademskim institucijama, uključujući Sveučilište Erlagen-Nürnberg i Sveučilište u Beču.

Ovi novi islamski fakulteti moraju ispuniti nekoliko važnih zadataka, istovremeno prevladavajući značajne izazove. Moraju preživjeti u kontekstu akademskog natjecanja, postižući rigorozne standarde istraživanja i poučavanja. Oni moraju istovremeno predstavljati muslimansku pluralnost, izvana kroz međuvjerski dijalog, a iznutra kroz unutarvjerski dijalog.

Moraju uhvatiti svakodnevni muslimanski život u okviru praktične teologije i integrirati ga u socijalnu stvarnost svoje zemlje, pružajući muslimanima način da se utvrde i postave u svoje nemuslimansko okruženje. Pritom imaju priliku ponuditi muslimanima i nemuslimanima koji žive zajedno u Europi mogućnost da razumiju međusobne religije i teologije bez prosuđivanja.

Ovi zadaci postaju izazovniji kad padnu faul pred predstavnicima muslimanskih organizacija. Pojednostavljeno rečeno, pitanje je suverenitet nad tumačenjem islama. Kad sveučilišna istraživanja nisu samo posvećena istraživanju “autentične” povijesti i učenja islama, već pokreću i kontroverzne rasprave, predstavnici muslimanskih organizacija pokušavaju spriječiti takav razvoj događaja.

To je postalo vrlo jasno u pogledu islamskog teologa Mouhanada Khorchidea, koji predaje na Sveučilištu u Münsteru. Islamske udruge pokušale su proglasiti njegove teološke stavove neislamskim i oduzeti mu profesorsko mjesto. Za njih je krajnje praktično znanje o religiji, poznavanje rituala i njihova pravilna praksa.

Određene muslimanske organizacije ne zastupaju samo posebna vjerska ili teološka uvjerenja, već i nacionalne interese. Primjerice, ogranci turske Uprave za vjerska pitanja poznati kao Tursko-islamska unija za vjerska pitanja (DITIB) u Njemačkoj i Tursko-islamska kulturna udruga (ATIB) u Austriji.

 

 

 

 

 

Racije na osumnjičene članove Muslimanske braće i Hamasa u Austriji prošle godine dovele su do otkrića “popisa neprijatelja” protivnika političkog islama.

Austrijska policija izvela je na desetke racija u antiterorističkoj operaciji prošlog studenog, što je dovelo do 30 uhićenja.

Došlo je nekoliko dana nakon što su četiri osobe ubijene kada je napadač koji je ranije bio osuđen za pokušaj pridruživanja ISIS-u otvorio vatru u Beču, iako dvije istrage nisu bile povezane.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odaje počast nakon ubojstva učitelja Samuela Patyja u terorističkom incidentu. 

Kawther Salam, palestinska novinarka koja živi u Beču, rekla je za express da su joj vlasti pokazale popis imena, uključujući i njezino, koji je navodno pronađen u dosjeima jednog od osumnjičenih koji su bili meta racija.

“Nemam ništa protiv islama, izjavila je. 

Rekla je da dok je dio njezinog novinarstva kritizirao navodnu korupciju među palestinskim vlastima, većina njezinog rada govorila je o Austriji.

No, primila je prikrivenu prijetnju nakon sukoba s organizatorima demonstracija pro-Gaze ​​u Beču 2009. godine.

U zasebnoj se prilici nije složila sa sveučilišnim profesorom koji je istraživao islamofobiju.

Sumnjala je da su te dvije epizode razlozi za njezino uvrštavanje na popis.

Na popisu se navodi da sadrži oko 40 imena, s fotografijama spomenutih ljudi.

Racije slijede pozive na čišćenje islamskog ekstremizma
Amer Albayati, novinar rekao je da je i njegovo ime na popisu.

Rekao je da je iznenađen što je na njemu, jer je neko vrijeme bio u prijateljskim odnosima s vlasnikom popisa i pohađao istu džamiju.

Albayati je stručnjak za terorizam i suosnivač skupine pod nazivom Inicijativa liberalnih muslimana u Austriji.

Popis je opisao kao dokaz “vrste tajne službe” i rekao da misli da će vjerojatno biti pronesene fotografije imenovanih ljudi.

Tužitelji su rekli da su među ostalim kaznenim djelima, postupali zbog sumnji u financiranje terorizma, kriminalnu organizaciju i pranje novca.

Rekli su da su prepadi rezultat više od godinu dana  i da nisu izravno povezani s pucnjavom u studenom.

Međutim, stigli su usred poziva političara da zauzmu islamski ekstremizam nakon napada u Beču.

 

 

 

 

 

 Austrijski novi svemirski investitor Findus Venture surađuje sa  Spire Global kompanijom  kako bi se riješio  problema svemirskog otpada.

Findus Venture i Spire potpisali su drugi sporazum o partnerstvu za lansiranje satelita ADLER-2 koji ima cilj za “daljnje poboljšanje nadzora nad orbitalnim otpadom u niskoj zemaljskoj orbiti i proširenje novih mogućnosti osjetljivosti atmosfere za proučavanje oblaka i aerosola u atmosferi izjavile su tvrtke.

Lansiranje ADLER-2 planirano je za četvrti kvartal 2022. godine.

Satelit će nositi tri korisnička tereta: poboljšanu verziju radara za praćenje orbitalnog otpada koji je razvio Spire u ime Findus Venture; austrijski piezo-senzor za otkrivanje udara čestica koji je razvio Austrijski svemirski forum (OeWF), a namijenjen je otkrivanju udara čestica krhotina; i GRASP-Airphoton višekutni polarimetar (GAPMAP), široki vidni instrument za snimanje optimiziran za  tehnologiju i dizajniran za točna i sveobuhvatna mjerenja mikrofizičkih svojstava aerosolnih čestica i oblaka u atmosferi.

 

 

 

 

 

Austrijska vlada izdaje svoju prognozu za porezne prihode i javnu potrošnju za 2021., što i dovodi do većeg proračunskog deficita jer blokade krče gospodarski rast i prisiljavaju vladu da proširi pomoć na teško pogođene sektore gospodarstva.

Plaćanja iznose 97,4 milijarde eura, što je porast od 5,5 milijardi eura (6,59 milijardi dolara) u odnosu na prethodnu procjenu, priopćilo je Ministarstvo financija.

Porezni prihodi vjerojatno će doći za 2,6 milijardi eura manje nego što se očekivalo sa 72,5 milijardi eura, povećavajući predviđeni proračunski deficit za 8,1 milijardu eura na 30,7 milijardi eura.

Dug opće države  će porasti za 1,7 postotnih bodova na 89,6% bruto domaćeg proizvoda, rekla je vlada.
“Prilagođavamo proračun kako bismo osigurali daljnje resurse za zdravstvo i ekonomsku pomoć”, rekao je ministar financija Gernot Bluemel, dodajući da je taj potez uslijedio nakon revizije proračuna u susjednoj Njemačkoj i Švicarskoj.

Akcija dolazi nakon što je austrijski institut Wifo, koji daje prognoze vladi, u ožujku rekao da će u “scenariju zaključavanja” BDP zemlje u tekućoj godini narasti samo 1,5%, niži od procijenjenog rasta od 2,3% .

 Austrija planira široko ublažavanje sredinom svibnja, ali vlada je rekla da su ove proračunske promjene potrebne kako kriza traje.

“Uvijek sam govorio, ako bude potrebno više novca, bit će i više novca”, rekao je Bluemel.

 

 

Iranski veleposlanik u međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču kaže da Sjedinjene Države moraju predstaviti popis koraka koje bi poduzele za ukidanje sankcija Iranu kako bi dokazale svoju ozbiljnost u tekućim pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015.

“Ono što se u Beču provodi i raspravlja o njemu je predstavljanje jasne i transparentne slike u vezi s ukidanjem sankcija”, rekao je Kazem Gharibabadi novinarima u nedjelju.

“Identificiranje i navođenje koraka za uklanjanje sankcija potrebni su kako bi se ispitalo koliko je Washington ozbiljan u svojoj tvrdnji da je spreman vratiti se JCPOA-i i u potpunosti ga poštovati, te provjeriti odgovara li [iranskoj] deklariranoj politici”.

Prema IRNA-i, veleposlanik Gharibabadi također je rekao, “Ono što se provodi u Beču je stvaranje iskrene slike o ukidanju sankcija.”

Gharibabadi, diplomat koji je  angažiran na multilateralnim pregovorima u Beču, rekao je da se iranski pregovarači ponašaju u skladu s načelima te zemlje.

Iranski pregovarači redovito izvještavaju o rezultatima razgovora visokim dužnosnicima na razmatranje i donošenje odluka, dodao je najviši diplomat.

Razgovori su započeli početkom ovog mjeseca i uključuju preostale stranke u JCPOA-i, naime Iran, Rusiju, Kinu, Francusku, Britaniju i Njemačku, dok su izuzeti SAD, koje su jednostrano napustile sporazum prije tri godine kako bi si dale slobodu za upuštanje u neviđene runde sankcija Teheranu.

Nova američka administracija koja je izrazila spremnost za ponovno pridruživanje nuklearnom sporazumu također je poslala tim pregovarača u Beč. Međutim, nema izravne veze između iranskih i američkih pregovarača. Američki tim boravi u obližnjem hotelu..

Iran je odgovorio na kampanju Sjedinjenih Država “maksimalnog pritiska” koju je Donald Trump pokrenuo u svibnju 2018. poduzimanjem akcija za unapređenje nuklearnog programa od kojih je najnoviji obogaćivanje urana.

U okviru formata sastanaka Zajedničke komisije JCPOA, uspostavljene su dvije radne skupine na stručnoj razini za ukidanje američkih sankcija Iranu i koordinaciju povratka Teherana u potpunosti u skladu s nuklearnim obvezama prema sporazumu.

Rusija kaže da radne skupine nastavljaju raditi “na ukidanju sankcija”

Mihail Uljanov, ruski veleposlanik sa međunarodnim organizacijama u Beču, rekao je u nedjelju da su radne skupine nastavile raditi “na ukidanju sankcija i nuklearnim pitanjima u jučer i danas popodne”.

“Čini se da se pojavljuje novo razumijevanje i da sada među svimapostoji zajednički jezik oko konačnog cilja”, rekao je Araqchi.