kurz

 

 

 

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je na Twitteru da će s danskom premijerkom Mette Frederiksen 4. ožujka otputovati u Izrael radi proširenja suradnje na rješavanju pandemije koronavirusa.
“Bili smo u bliskom kontaktu s našim partnerima Danskom i Izraelom”, rekao je Kurz, koji je rekao da partnerstvo traje od proljeća.
Kurz je rekao da će on i Frederiksen surađivati ​​s Netanyahuom na “istraživanju i proizvodnji cjepiva i lijekova”, rekavši da je prvi prioritet ubrzati proizvodnju i nabavu cjepiva.
Tweet je dio niti objavljene u subotu koja govori o Kurzovim planovima za povratak Austrije u postpandemijski život.
“S cijepljenjem ćemo se ljeti vratiti u normalu”, tweetovao je Kurz. “Pandemija će nas i dalje zaokupljati mutacijama koje bi mogle zahtijevati daljnja cjepiva i tretmane”, nastavio je Kurz, objašnjavajući da to znači da Austrija mora nastaviti raditi na pripremama za post-cjepivni život s koronavirusom.
“Cilj mora biti što brža prilagodba postojećih cjepiva i terapija ili što brža proizvodnja novih.”

 

 

KOCKARNICA AUSTRIJA

 

 

KOCKARNICA AUSTRIJA

 

Policija je pretresla dvije kockarnice u austrijskom glavnom gradu Beču.

Financijska policija i Savezni ured kriminalističke policije izvršili su racije na mjestima u okruzima Rudolfsheim-Fünfhaus i Donaustadt.

U prvom je policija zaplijenila novac, drogu i sedam automata za igre na sreću nakon što je pronašla 10 igrača koji koriste automate.

U Donaustadtu su policajci zatekli trideset i četiri mušterije kako igraju poker za tri stola u skrivenom, zatvorenom prizemnom baru u restoranu.

Policajci su rekli da su se igrači kladili na tisuće eura po rundi. Pronašli su i dva automata za igre na sreću.

Policajci su rekli da su organizatori privedeni, dok su istražitelji pokera i konobarice također istraženi.

Austrijski ministar financija Gernot Blümel rekao je: „U Beču su se nedavno pojavile nove kriminalne strukture u ilegalnom kockanju.

„Dosljedan rad financijske policije dovodi ove mafijaške bande s jugoistoka pod ogroman pritisak. Visoki faktor ovisnosti o kockanju dovodi do činjenice da ovisni kockari često pokušavaju nadoknaditi svoje financijske gubitke kriminalom.

“Kombinacija ilegalnog kockanja i upotrebe droga, koja se sve češće javlja u Beču, posebno je kobna.

„Nastavit ćemo poduzimati oštre i dosljedne mjere protiv tih kriminalaca i nastaviti ćemo izvrsnu suradnju s policijom. Borba protiv ilegalnog kockanja i dalje će se poticati. “

Austrija je zabilježila porast ilegalnih igara na sreću u urbanim središtima.

Ranije ovog tjedna najavljena je velika revizija propisa o kockanju u Austriji. Riznica će prenijeti odgovornost za izdavanje dozvola i provedbu na novo posvećeno regulatorno tijelo.

 

 

Novo nadzorno tijelo za kockanje stvorit će se pod velikim uzdrmanjem propisa o igrama u Austriji.

Austrija.- Ministar financija Gernot Blümel najavio je veliku reviziju propisa o kockanju u Austriji, uključujući stvaranje novog nadzornog tijela.

Zadatak licenciranja i provođenja propisa o kockanju prebacit će se iz austrijske riznice na novog regulatora kockanja.

Izmjene će doći s novim kontrolama zaštite igrača i pravilima transparentnosti, s tim da će novi regulator uspostaviti nacionalni sustav samoisključenja za kockanje na mreži i na kopnu.

Kontrole protiv nelicenciranih igara.
Novo tijelo će također stvoriti crnu listu nelicenciranih operatora i imat će moć narediti davateljima internetskih usluga da blokiraju pristup njihovim web mjestima.

Propisi će također biti osmišljeni kako bi pokrivali kutije plijena, rekao je ministar.

Blümel je rekao: „Zaštita igrača je od posebne važnosti, jer je kockanje vrlo osjetljivo područje za igrače, njihove obitelji i društvo, što također nosi značajne rizike.

“Igrači su često pogođeni ovisnošću i kao posljedica toga suočeni s financijskim, psihološkim i egzistencijalnim problemima.”

Rekao je da će Austrija težiti repliciranju njemačkog modela, uključujući stroge mjesečne limite depozita, ograničenja uloga i vrijeme igranja za online automate. Zemlja će također povećati poreze na sektor i povećati kontrolu oglašavanja, rekao je Blümel.

 

 

BEČKA ZRAČNA LUKA

Kriza COVID-19 stavlja Bečku zračnu luku na test, baš kao i cijela zrakoplovna industrija. Bečka zračna luka funkcionira kao pouzdano zrakoplovno središte za srednju i istočnu Europu tijekom krize zahvaljujući godinama ulaganja u njen logistički centar.

“Zračna luka Beč nudi svojim kupcima dobre rasporede letova i dobro je pripremljena za trenutne i nadolazeće izazove zahvaljujući godinama ulaganja u zračnu infrastrukturu, izvrsnom zemljopisnom položaju i svojoj 24-satnoj operativnoj dozvoli”, rekao je Julian Jäger, član uprave Flughafen Wien AG.

Sposobnošću rukovanja svim vrstama zrakoplova, zaposlenici Flughafena Wien AG dokazali su svoju prilagodljivost tijekom krize u Coroni.

Jedan od primjera je rukovanje ‘predletima’ – putničkim zrakoplovima koji se koriste isključivo za zračni teret. Fleksibilnost se pruža i zrakoplovnim kupcima 24-satnim radom svih objekata, poput carine, granične kontrole i zdravstvenih vlasti.

Sa svojim Centrom za rukovanje farmaceutskim proizvodima izgrađenim 2018. godine, zračna luka Beč idealno je opremljena za prijevoz medicinske robe kritične za vrijeme i temperaturu.

Unatoč krizi, logistički i transportni kapaciteti zračne luke uspjeli su zadržati svoju funkciju čvorišta u Istočnoj Europi za robu iz elektronike i automobilske industrije.

Zabilježen je rast važne pomoćne robe kao što su maske, testovi na koronavirus i zaštitna odijela, kao i proizvodne robe, hitno potrebnih farmaceutskih proizvoda i u sektoru e-trgovine.

„U trenutnom vrlo dinamičnom tržišnom okruženju s brzo rastućim količinama tereta u Europi, međunarodna zračna luka Beč dobro je pozicionirana sa svojim postojećim kapacitetima. Iako postoji pad trbušnog tereta zbog nedostatka putničkih zrakoplova, već mjesecima bilježimo porast i do 30%, posebno kod istovara / uvoza tereta “, objasnio je Michael Zach, potpredsjednik za prodaju i financije, zemaljsku industriju i teretne operacije u bečkoj zračnoj luci.

 

 

 

 

Zahvaljujući u maloj mjeri filmovima poput Die Hard II, čak i ljudi koji ne poznaju vatreno oružje poznaju Glock, austrijsku tvrtku najpoznatiju po svojim pištoljima s okvirom od polimera. Ono što većina ne zna jest da je tvrtka osnovana tek 1963. godine, ali danas proizvodi više od dva tuceta modela pištolja u tri veličine i sedam različitih metaka u tri kalibra.

To nije loše za marku koja je započela istodobno s Beatlemanijom.

Pa čak i oni koji znaju vatreno oružje, još uvijek vjerojatno ne znaju sve toliko o Glocku, koji zapravo nije proizvođač, već proizvod koji je izradila austrijska tvrtka Glock Ges.m.b.H. Tvrtka je možda poznata po svom vatrenom oružju, ali također proizvodi i poljske noževe, ukopčavajuće alate i odjeću.

Mnogo prije nego što je njegov osnivač Gaston Glock ikada odlučio proizvesti Glock 17, prvi pištolj tvrtke, započeo je s proizvodnjom proizvoda za kućanstvo, uključujući šipke za zavjese i kasnije noževe. Dok je plodni dizajner vatrenog oružja John Browning dobio svoj prvi patent za vatreno oružje u svojim 1920-ima, Gaston Glock imao je pedeset dvije godine prije nego što je razvio vatreno oružje.

U 1970-ima Gaston Glock je razvio odljevke od granata i veze za mitraljeske pojaseve, a kao stručnjak za polimere počeo je koristiti materijale za izradu drški i plašta noževa. Tada je početkom 1980-ih odlučio vidjeti kako se polimeri mogu koristiti u proizvodnji pištolja. Rezultat je bio poluautomatski pištolj serije Glock, a imao je i polimerni okvir – što je ubrzo dovelo do zabrinutosti zbog “plastičnog pištolja” za koji su neki vjerovali (čak i prije Die Hard II) da bi mogao proći pored zračnih aparata u zračnoj luci.

Međutim, Glock 17 prošao je strogi NATO-ov test izdržljivosti i norveška ga je vojska odabrala za svoje standardno oružje. To je tvrtku i njen jedinstveni pištolj stavilo na put da postane omiljeno međunarodno oružje za provođenje zakona. Iako je američka vojska prihvatila Berettu M9 kako bi zamijenila ostarjeli pištolj Colt M1911 .45, različiti Glocks bili su omiljeno oružje za specijalne snage, uključujući američke mornaričke pečate.

Danas, ako postoji žalba na Glock, to je da modeli pištolja mogu biti zbunjujući – umjesto da budu imenovani za godinu ili kalibar, tvrtka imenuje proizvod za sljedeći patentni broj. Stoga je prva pištolj Glock nazvan Glock 17 ne zato što je u magazinu držao sedamnaest metaka, već zato što je dobio ime po broju koji je patentirao Gaston Glock tijekom razvoja pištolja. Iako bi se to moglo učiniti razumno za ovaj dan, posebno za izumitelja koji je također stvorio poljske noževe i preklopnu lopatu, danas je stvorilo zabunu kod vlasnika oružja, posebno s obzirom na to da je tvrtka proizvela desetke modela.

Austrijski igrači s vlastitim svećenikom žele iznenaditi Tottenham Joséa Mourinha.
Nakon ždrijeba Europske lige u prosincu, Wolfsberger AC iskoristio je priliku i pružio ruku pružanja pomoći svojim posljednjim 32 protivnika, Tottenhamu Hotspuru. Objavljujući sliku Joséa Mourinha i oblačić s govorom koji govori: “Može li mi netko reći gdje je Wolfsberg?” dodali su: “Ako nas ne možete pronaći, pomoći ćemo vam” s namigiranim emoji sličicama i “Veselimo se što ćemo vas vidjeti”.

Dobrodošao u Wolfsberg, José. Ovo nije Wolfsburg, njemačka Bundesliga sponzor  i pokretač  Volkswagen. To je Wolfsberger AC, iz malog grada Wolfsberga u južnoj Austriji, nedaleko od slovenske granice. Njihov najpoznatiji pristaša je svećenik.

José Mourinho ne osjeća pritisak unatoč lošoj formi Tottenhama.
To ne znači da će Tottenham u četvrtak imati laganu utakmicu u prvoj utakmici, premještenoj u Budimpeštu. Pomoćni trener Wolfsberga, Mo Sahli, rekao je ovog tjedna za Guardian da kravati prilaze s vjerom, a ne sa strepnjom. “Tottenham je najveći klub s kojim se WAC ikad suočio”, rekao je. “Svjesni smo svoje uloge autsajdera i znamo da je Tottenham favorit, ali svaka utakmica započinje 0-0. Zaista se radujemo ovim igrama. 

Sahli, koji je trenirao u RB Salzburgu i FC Lieferingu, u Wolfsbergu je od ljeta 2019. godine postigao je slavu,  u rodnom Tunisu, kada je u studenom 2019. godine postao prijelaznik i prvi afrički menadžer koji je osvojio bod na europskom turniru u klupskom natjecanju neodlučenim rezultatom 2: 2 s Romom u grupnoj fazi Europske lige. Nije u potpunosti razumio svoje postignuće sve dok se nije vratio kući na izljev pohvala iz lokalnih medija.

Vratio se svojoj ulozi pomoćnika kada je klub u prosincu 2019. imenovao Ferdinanda Feldhofera, a ove sezone prvi su put stigli do nokaut faze Europske lige. Prošle sezone eliminirani su u grupnoj fazi unatoč dva remija protiv Rome i zapanjujućoj pobjedi od 4: 0 u Borussiji Mönchengladbach.

Iznimno je postignuće za WAC (Wolfsberger Athletik Club), koji je osnovan 1931. godine, ali je vodio miran život sve dok Dietmar Riegler, bivši igrač koji je postao poslovni čovjek, nije postao predsjednik 2007. godine, donoseći kapital i vodstvo kao i udruživanje snaga s još jednim lokalnim timom, SK St Andrä. Uspon je bio brz, što je dovelo do promocije u austrijsku Bundesligu prvi put 2013. godine.
Nakon šest uzastopnih godina u najvišem letu, momčad je 2019. završila na trećem mjestu, što je dovelo do njihove prve europske kampanje, a to su slijedili s još jednim trećim mjestom. Ove sezone uspješno su se kretali grupnom fazom, završivši iznad Feyenoorda i CSKA iz Moskve kako bi postavili ovu utakmicu sa Spursima.

Momčad igra brz i naporan stil nogometa – potencijalno loša vijest za Mourinha nakon što je priznao da su njegovi igrači umorni nakon poraza od Manchester Cityja. Wolfsberg je možda bez prošlosezonskog gola za golgetere, Shona Weissmana, koji se u kolovozu pridružio Real Valladolidu, ali kapetan Michael Liendl ove sezone ima 12 golova iz uloge u veznom napadaču, a Dejan Joveljić, posuđen iz Eintrachta iz Frankfurta, je broj 10.
Ali nisu samo igrači na terenu protiv kojih se Spursi susreću. Krzysztof Jacek Kranicki postao je službeni svećenik kluba početkom godine, dajući mu priliku da bude tamo “na terenu i za momčad i za navijače”. To znači da navijačima i igračima, prema riječima lokalnog biskupa Josefa Marketza, “pomažu ljubav i vjera u Boga te da mogu biti hrabri i puni elana u životu, kao i u igrama”.

 

 

 

EU BORDERS

Komisija EU pozvala je države članice da usvoje “koordinirani pristup” u borbi protiv širenja koronavirusa nakon što je Njemačka uvela djelomično zatvaranje duž svoje južne granice.

Granični službenici od nedjelje filtriraju prijelaze iz austrijske regije Tirol i Češke, zbog zabrinutosti zbog novih inačica koronavirusa. Berlin kaže da također neće isključiti nametanje ograničenja na svojoj granici s Francuskom, gdje su slučajevi južnoafričkog soja u porastu.

Ograničenja su posebno utjecala na tranzit robe na jednoj od glavnih europskih kamionskih linija između Njemačke i austrijske regije Tirol. Postoje iznimke za vozače kamiona, kao i za ključne radnike, ali do sada je otprilike svakoj drugoj osobi bio odbijen ulaz u Njemačku.

Na austrijsko-njemačkom graničnom prijelazu Kufstein, Rainer Scharf iz policijske uprave Rosenheim kaže da je važno provjeriti svaki pojedini automobil. “Želimo spriječiti da se ova mutacija korone prelije u Njemačku.”

Vozači kamiona smiju prijeći granicu, ali samo s testom na koronavirus koji je star manje od 48 sati. Oni koji ga nemaju mogu se testirati izravno na graničnom prijelazu.

Na često posjećenom tirolskom tranzitnom putu vozači kamiona sada moraju dva puta pokazati negativni Covid test. Na prijevoju Brenner na talijanskoj granici i u Kufsteinu.

 Granična kontrola postaje stroža sa svih strana, a neka se skijališta ponovno zatvaraju. Ipak, pokrajinska vlada kaže da situacija nije toliko kritična.

“Sumnjivi slučajevi mutacija južnoafričke varijante smanjuju se, nažalost još uvijek postoje jedan ili dva, ali se smanjuju, kaže Ingrid Felipe, zamjenica guvernera Tirola.

“Također zbog toga što se daljnja područja s virusnim virusima pojavljuju iz smjera Francuske, preporučio bih svakom vozaču kamiona da sa sobom uvijek nosi ažurni Covid-test, negativan, koji se u nekim slučajevima sada već može poduzeti na autocestama ili slično. “

Uz pomoć pokretnih ispitnih stanica na autocestama, vlasti u Austriji i Italiji zasad su uspjele spriječiti veliku prometnu gužvu na najvažnijoj europskoj vezi sjever-jug. U međuvremenu, Tirolci se nadaju da će se granice njihove provincije uskoro ponovo otvoriti.

Markus Abwerzger

 

Susjedne austrijske zemlje pooštravaju mjere na svojim granicama kako bi spriječile širenje južnoafričke varijante koronavirusa iz Tirola.

Pooštrena pravila ulaska na njemačkim granicama s Tirolom i Češkom oštro je kritizirala austrijska vlada, a ministar unutarnjih poslova  rekao je za APA da su mjere Bavarske “polovične” i da bi “samo izazvale kaos”.

Rekao je da Tirol “nije parkiralište Europe”, već prije važna osa povezivanja južne i sjeverne europske države.

Austrijski ministar za europska pitanja Alexander Schallenberg pozvao je na “mjere i ciljeve” na oštrije mjere i upozorio na “pretjerane korake koji više nanose štetu nego korist.

‘Područja mutacije virusa’

Od nedjelje se Tirol u Austriji, Češkoj i Slovačkoj smatra se “područjima mutacije virusa” za Njemačku, iz koje smiju ući samo Nijemci, stranci koji borave u Njemačkoj i njihova rodbina.

Postoje daljnje iznimke za radnike u berbi, zdravstvene radnike i ljude u prometnoj industriji, kao i iz hitnih humanitarnih razloga, kao što je smrt u obitelji.

Bavarska i Saska su navodno definirale određene tvrtke kao da rade u “sistemski važnim” sektorima i izdale su pojedinačne potvrde za ove putnike koji bi trebali biti predstavljeni na granici od srijede.

APA kaže da bi radnici koji putuju na posao trebali imati ugovore o radu do utorka.

Za sve ostale ljude putovanje u Njemačku nije moguće čak ni s negativnim testom korone. To je obvezno za sve sudionike, kao i prethodna digitalna registracija.

Muškarci u zaštitnoj odjeći stoje pored pokretne ispitne stanice COVID-19 pored graničnog prijelaza između Austrije i Njemačke AFP CHRISTOF STACHE

Tirol “nije parkiralište Europe”
Od nedjelje je u Tirolu bio ukupno 251 sumnjivi slučaj mutacije južnoafričkog koronavirusa. Zaraznija varijanta proširila se šire u dijelovima Tirola, a posebno u okrugu Schwaz, nego bilo gdje drugdje u Europi, što je uzrokovalo zabranu putovanja.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je da bi ulazak trebao ostati moguć prekograničnim putnicima u važnim profesionalnim sektorima.

Prema njemačkoj Saveznoj agenciji za zapošljavanje, 22.000 Čeha i 9600 Austrijanaca putuje u Njemačku, od kojih su mnogi u proizvodnom sektoru.

Promet je stao dok ljudi pokušavaju prijeći njemačko-češki granični prijelaz Odd AndersonAFP

 

‘Nepodnošljivo’

Novi njemački propisi o ulasku izazvali su veliko negodovanje u Tirolu. Političar i predsjednik stranke FPÖ Markus Abwerzger rekao je da je zatvaranje granice “uvreda za putnike”. Abwerzger je njemačke postupke opisao kao “nepodnošljive”. Predsjednik Komore rada Erwin Zangerl najavio je da će AK također ispitati pravne korake protiv Bavarske ako putnici “pretrpe financijsku štetu zbog postupka”.

Tirol je također objavio da želi kontrolirati tranzitne kamione na prijevoju Brenner, jer se vozači kamiona moraju registrirati putem interneta prije ulaska u Njemačku i sa sobom ponijeti negativni Covid test, što dovodi do straha od ekstremnih gužvi na autocesti A12 Inntal.

 

 

 

Tottenham su potvrdili da će se prva utakmica njihovog izjednačenja u Europskoj ligi protiv Wolfsbergera sada održati u Budimpešti.

Ograničenja koronavirusa koja je nametnula austrijska vlada sprečavaju stranu Josea Mourinha da se suoči s Wolfsbergerom u njihovoj rodnoj zemlji, pa je Mađarska pronađena kao alternativni domaćin.

Puskas Arena, koja će također ugostiti utakmice Liverpool – RB Leipzig i Borussia Monchengladbach – Manchester City Champions League, bit će mjesto odigravanja prve utakmice u četvrtfinalu, koja će još započeti u 17.55, u četvrtak.

“UEFA se želi zahvaliti Wolfsberger AC-u i Tottenhamu Hotspuru na bliskoj suradnji i podršci u pronalaženju rješenja za predmetni problem, kao i Mađarskom nogometnom savezu na pomoći i pristanku da ugosti dotičnu utakmicu”, rekao je izjava UEFA-e.
Revanš utakmica posljednje 32 utakmice igra se na stadionu Tottenham Hotspur u srijedu, 24. veljače.

 

Gernot Blümel

Antikorupcijska policija upala je u četvrtak u kuću austrijskog ministra financija dok je opsežna, višegodišnja istraga podmićivanja proširila svoj opseg na najvišu razinu politike u zemlji.

Gernot Blümel, bliski saveznik kancelara Sebastiana Kurza, službeno je od strane Ureda tužitelja za ekonomska pitanja i korupciju (WKStA) imenovan osumnjičenim za istragu podmićivanja povezanog s moćnim austrijskim kockarskim lobijem.

Blümel je u četvrtak ujutro prisustvovao sastanku u tužiteljstvu.

Ubrzo nakon toga policija je pretražila njegov dom iz Federalnog zavoda za borbu protiv korupcije, a uključivao je i tim forenzičkih IT i računovodstvenih stručnjaka.

“Istrage se temelje na sumnji da je odgovorna osoba kockarske tvrtke ponudila donacije političkoj stranci u zamjenu za potporu dužnosnika Republike Austrije u slučaju da porezni zahtjev u inozemstvu prijeti tvrtki”.

“Drago mi je da je razgovor sada održan”, rekao je Blümel za medije. “Sad znam optužbe, one se mogu raščistiti u nekoliko riječi. Nikada ne bih, niti bih ikad prihvatio donacije kockarskih tvrtki “

Pitanja o ugodnom odnosu između koncesija za kockanje i političara godinama se bave politikom u Austriji.

Trenutna istraga usredotočena je na odnose između političara i austrijske tvrtke Novomatic, jedne od najvećih kockarskih kompanija na svijetu.

Glasnogovornik Novomatic rekao je da su navodi “lažni i netočni”.

“Novomatic nikada nije donirao nijednoj političkoj stranci”, dodao je glasnogovornik. “Naravno, surađujemo s vlastima kako bi se ti netočni navodi mogli brzo razjasniti.”

Blümel je rekao da austrijska Narodna stranka kojoj pripada – a čiji je čelnik Kurz – nije prihvatila nikakve donacije od Novomatic-a. “Spreman sam u bilo kojem trenutku doprinijeti bilo čemu što je potrebno kako bi se omogućilo brzo pojašnjenje i pobijanje lažnih optužbi”, dodao je.

Istraga WKStA-e ubrzano je sniježila od otvaranja 2019. godine – barem dijelom kao rezultat usputne primjedbe austrijskog tadašnjeg prorektora i šefa krajnje desničarske stranke Sloboda Heinza Christiana Strachea u tzv. “Afera Ibiza”.

Politička operacija uboda na Balearskom otoku izmamila je Strachea tražeći usluge ruskog oligarha ersatz-a.

Film susreta rezultirao je Stracheovom ostavkom i okončao koaliciju stranke Freedom s Narodnom strankom, što je pokrenulo političku krizu.

Dok se javno negodovanje usredotočilo na Stracheovu osjetljivost na ruski utjecaj, antikorupcijski službenici zadržali su se na drugim detaljima koji su se pojavili u podužim video snimkama. U jednom trenutku, istražujući svojim lažnim domaćinima prirodu austrijske politike, Strache je izjavio da “Novomatic plaća svima”.

U vrijeme davanja primjedbi, Blümel je bio jedan od najmoćnijih dužnosnika u Kurzovoj kancelariji, odgovoran za koordinaciju politike i dogovaranje imenovanja na moćne birokratske funkcije s mlađim koalicijskim partnerom, strankom Sloboda.