Lockdown je tu, ali nisu sva zadovoljstva zabranjena. Evo nekoliko ideja za zabavu – i legalne – stvari u Beču koje su i dalje dopuštene unatoč ograničenjima pandemije koronavirusa.
Austrija je trenutno usred trenutne blokade koronavirusa, koja treba isteći 7. veljače, ali može se produžiti.
Zaključavanje uključuje narudžbu boravka kod kuće, koja ima ograničen raspon iznimaka.
Naravno, potičemo vas da se pridržavate pravila i poštujete mjere socijalnog udaljavanja i higijene. Slijedi, međutim, niz pravnih načina za razbijanje monotonije zaključavanja u Beču.

Krenite u šetnju povijesnim središtem Beča i uzmite međuobrok koji će vas zagrijati u hladnom zimskom danu
Vježbanje je dopušteno tijekom zaključavanja. Prošećite i uživajte u arhitekturi veličanstvenog bečkog grada Innere Stadt.
Gledajte kako kuhari smješteni u prozorima raskošne kavane Demels prave Kaiserschmarrn (pahuljaste palačinke) i kupuju ih za poneti.
Ili uživajte u kobasici s najpoznatijih bečkih Würstelstandova, Bitzinger Würstelstand u blizini umjetničke galerije Albertina.
Trenutno nije moguće uživati ​​u kobasici i čaši šampanjca dok sjedite za šankom kao što to obično možete, ali njihove kobasice i dalje imaju dobar okus i nude dobro kuhano vino.

Uživajte u šetnji gradskim parkom

Ako želite otići negdje malo zelenije, Beč je prepun prekrasnih parkova.
Tu je Volksgarten, koji je ljeti prepun cvjetajućih ruža, Augarten, barokni vrt s impozantnim kulama protiv ljuskica iz Drugog svjetskog rata, s kafićima koji nude hranu za piće i piće za ponijeti vani.
Vrtovi Belvedere u francuskom stilu u sklopu palače Belvedere, a park Stadt ima statue klasičnih glazbenika i drveće trešnje oko jezera.
U parku Prater ima hektara livada i šuma, uz mogućnost lutanja drvoredom Hauptallee obrubljenim drvećem.
Ako prošetate parkom Schönbrunn, možda ćete na putu prema Glorietti primijetiti životinje iz zatvorenog zoološkog vrta Schönbrunn kako bi razgledale grad.

Pješačenje Wienerwaldom

Ako su gradski parkovi previše glasni, Beč je okružen šumovitim brdima prekriženim dobro označenim planinarskim stazama u šumu.
Krenite Stadt Wanderweg 1 od Nussdorfa i popnite se na 484m na vrh Kahlenberga kako biste uživali u prekrasnom pogledu na Beč i Dunav. Tu je i kafić za van, prodaje pića i grickalice.
Dostupni su i autobusi koji će vas odvesti do vrha ili nazad prema dolje ako se umorite.

 

Klizanje

Klizališta su i dalje otvorena unatoč ograničenjima. Poznato klizalište ispred Rathausa vijuga se ispod drveća ovješenih vilinskim svjetlima.
Klizači imaju elektronički uređaj koji vas upozorava vibriranjem ako se ne držite dovoljno udaljeni od drugih. Uz to postoji klizalište Kunsteisbahn i Wiener Eisverein, koji traje već 150 godina.

Skijanje

Moguće je ići na skijanje, iako boravak u hotelu nije dopušten u svrhu zabave, a restorani i kafići su zatvoreni. Opcije u blizini Beča uključuju Stuhleck, St Corona am Wechsel ili obiteljski hotel Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee.
Za pristup stazama potrebno je rezervirati kartu unaprijed, a sustav ograničenja je na snazi. Možda će se od vas tražiti da nosite FFP-2 maske na označenim mjestima, trebali biste držati minimalnu udaljenost od dva metra i izbjegavati velika okupljanja.
Skijaši se također moraju redovito čistiti ruke i dezinficirati ih prije ulaska u bilo koji prostor.

Ostali zimski sportovi

U Semmeringu se nude sanjke, cipele za snijeg, skijaško trčanje, zimsko planinarenje i curling.
Maksimalni broj posjetitelja smanjen je za više od polovice zbog propisa Covid-19, zato provjerite web mjesto prije posjeta.
Ako je dosegnut maksimalni prijevozni kapacitet liftova ili parkirališta, daljnji gosti neće biti primljeni.
Morate kupiti važeću kartu putem interneta da biste ušli u područje žičare. Sve sezonske karte također vrijede za sankanje, a sanjke je moguće posuditi u blagajni lifta, ovisno o raspoloživosti.
Maska FFP2 potrebna je kao zaštita u prostorijama tvrtke, blagajni, sustavima žičara i zatvorenim sobama. Maske se prodaju na blagajni lifta po cijeni od 3 eura. Ponovno se od posjetitelja traži da se drže na udaljenosti od dva metra od drugih.

Plivajte u Starom Dunavu ili jezeru

Kako su bazeni zatvoreni, izdržljivi avanturisti sve više odlaze prema Starom Dunavu kako bi se kupali u ledenim vodama rijeke.
Novine Kurier izvještavaju da je ograničenje dovelo do toga da su tisuće ljudi prihvatile trend plivanja ledom.

Europska brončana medalja U-23 za 2019. Nadia Power postavila je novi rekord Irske u dvorani, završivši večeras na drugom mjestu u Beču. 

Dok je Britanac Keely Hodgkinson pobjegao s terena da bi pobijedio za 1 minutu 59,03 sekunde, Power, koji je hrabro krenuo snažnim ranim tempom, dobro se držao da bi završio drugi za 2 minute 2,44 sekunde – vrijeme koje je bilo više od tri sekunde brže nego što je prijašnja bila najbolja za udaljenost u zatvorenom.

Power je kvalificirana za Europsko dvoransko prvenstvo u Poljskoj za pet tjedana.

Ciara Neville bila je još jedna Irkinja u letećoj formi u Beču jer je u životu u zatvorenom izjednačila 7,30 sekundi da bi odlučno pobijedila u sprintu na 60 metara u svojoj prvoj utrci u 11 mjeseci, dok je Sarah Lavin postigla osobni rekord od 8,24 za četvrto mjesto na 60 metara zapreke.

Dean Adams izjednačio se za 7. mjesto na 60 metara, brzinom od 6,85 sekundi, dok je Marcus Lawler bio 11. s vremenom 6,88.

Sinoć (petak) Ciara Mageean imala je razočaravajuću vožnju na 1500 metara na sastanku u Karslruheu u Njemačkoj, zauzevši 6. mjesto u 4 minute, 26,23 sekunde.

U međuvremenu, Athletics Ireland nadaju se da otkazivanje nacionalnog prvenstva u atletici slijedećeg mjeseca neće biti kraj nada u održavanju značajnih utrka u Irskoj prije nego što jedan tim krene na europsko dvoransko prvenstvo u Torunu početkom ožujka.

S obzirom na to da su ograničenja Covid-19 Level 5 nedavno produljena do 5. ožujka, očekivala se današnja najava da će državno prvenstvo odustati od kalendara, ali novi je plan za “samo elitnu” ne-prvenstvenu priredbu dobro napredovao.

Otprilike 60 irskih sportaša je u elitnoj kategoriji, a samo natjecatelji s tim statusom moći će sudjelovati na takvom sastanku.

Ovaj bi broj iznosio otprilike između 10 i 20 posto predviđenih prijava za tipično nacionalno dvoransko prvenstvo, a tako smanjeni događaj mogao bi se izvoditi tijekom tri dana od 19. do 21. veljače s vrlo strogim protokolima i vjerojatno najviše šest sportaša po utrci, a možda i tri ili četiri.

Jedna od prednosti takvog događaja koji nije status prvenstva bio bi dodatak za elektrostimulatore srca na srednjim udaljenostima, ako je potrebno ili željeno.

Također postoji težnja da takve utrke budu prihvatljive za bodove za rangiranje u svjetskoj atletici za olimpijske kvalifikacije, tako da će vjerojatno biti dobrodošle sve mjere koje bi mogle poboljšati izglede za brza vremena.

Odluka, koja je na vladi, očekuje se negdje sljedeći tjedan o tome može li se održati sastanak ‘samo elite’.

Trenutno, desetak ili više irskih sportaša ispunjava uvjete za natjecanje u europskim dvoranama zakazanim za 5-7.

Svjetski dvoranski polufinalist u dvorani na 400 metara 2018. Phil Healy trenira daleko s ciljem prolaska u Poljsku početkom ožujka, a prošlogodišnja zvijezda u dvorani, Andrew Coscoran, također se želi testirati protiv najboljih u Europi preko 1500 metara.

 

Stambena zgrada u Langenzersdorfu kod Beča djelomično se urušila u petak ujutro nakon što je očiglednom eksplozijom podmetnut požar koji je probio vrh četverokatnice.
Svjedok je izvijestio da je čuo eksploziju oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, što je potvrdio glasnogovornik policije, koji je izjavio da “izgleda da je riječ o eksploziji”. Iako nema podataka o uzroku incidenta, Državni ured kriminalističke policije ispituje je li riječ o curenju plina.

Hitne službe, uključujući vatrogasne postrojbe, helikoptere i vozila hitne pomoći, viđene su na licu mjesta. Do sada je iz zgrade spašene jedna osoba koja je teško ozlijeđena i dvije osobe s lakšim ozljedama. Ozlijeđeni su prebačeni u lokalne bolnice na liječenje i daljnju procjenu. Budući da je ulazak u posjed još uvijek preopasan, još nije jasno ima li više osoba.

Gradonačelnik Andreas Arbesser tvrdi da zgrada izgleda “kao nakon hica bombom”, rekavši da je situacija “užasna” i da će svi pojedinci pogođeni situacijom dobiti smještaj i neophodne stvari u dvorani zajednice.

Područje oko zgrade privremeno je ograđeno, dok vatrogasci stavljaju vatru pod kontrolu i osiguravaju da nema daljnjeg rizika za stanovnike.

AUSTRIA POLICE

Bivši austrijski špijun priveden je nakon što je osumnjičen za prodaju povjerljivih podataka Rusiji.

Bivši agent domaće obavještajne agencije BVT optužen je za ilegalni pristup povjerljivim podacima između 2015. i 2020. godine.

 Navodi se da je tajne prodao Rusiji i austrijskim političarima.

“U pritvoru je”, rekla je za AFP Christina Salzborn, potpredsjednica bečkog regionalnog kaznenog suda, bez davanja dodatnih detalja.

Također se tereti da je informacije prosljeđivao višem rukovoditelju Wirecarda, internetske tvrtke za plaćanja koja je propala u lipnju nakon što je bila prisiljena priznati da 1,9 milijardi eura (2,2 milijarde dolara) nedostaje s njezinih računa.

Izvršni direktor Jan Marsalek u bijegu je i nalazi se na Interpolovoj listi najtraženijih.

Austrija čini velik dio svog neutralnog statusa i pokušava njegovati dobre odnose s Rusijom.

No, navod o curenju informacija o BVT-u posljednji je u nizu neugodnih skandala koji bacaju sumnju na pouzdanost Austrije u sigurnosnim pitanjima. U lipnju je umirovljeni pukovnik austrijske vojske zatvoren na tri godine nakon što je osuđen za špijuniranje Rusije.

2018. zapadne obavještajne agencije navodno su ograničile suradnju s austrijskim partnerima nakon što je Herbert Kickl iz krajnje desničarske Stranke slobode (FPOe) postavljen za ministra unutarnjih poslova.

FPOe ima partnerski ugovor sa strankom Vladimira Putina.

Kickl je izazvao kontroverzu rano u svom mandatu naredivši prepad na sjedište BVT-a tijekom kojeg su zaplijenjeni brojni osjetljivi dokumenti.

Njegovo vrijeme na funkciji završilo je kad se koalicija između FPOe i Narodne stranke desnog centra raspala u skandalu u svibnju 2019. godine.

 

SEBASTIAN KURZ AUSTRIJA

BERLIN – Austrijska vlada produžuje zaključavanje do 7. veljače u pokušaju da smanji broj zaraženih dok se službenici brinu zbog mogućeg utjecaja novih inačica koronavirusa.

Kancelar Sebastian Kurz rekao je u nedjelju da će se pooštriti i neke mjere kao rezultat zaraženijih inačica koje su prvi put otkrivene u Britaniji i Južnoj Africi. Rekao je da će se sada od ljudi tražiti da ostanu udaljeni 2 metra.

Počevši od 25. siječnja, ljudi će također morati nositi pune zaštitne maske u javnom prijevozu i trgovinama, a ne samo pokrivače za lice od tkanine. Ljudi s malim primanjima dobit će takve maske besplatno, rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober.

Treće austrijsko zaključavanje, započelo je 26. prosinca, a trebalo je završiti 24. siječnja. Kurz je rekao da Austrija želi izbjeći situaciju poput one u Britaniji i Irskoj, gdje su zaraze naglo i brzo porasle kako nove inačice uzimaju maha . Do sada Austrija ima preko 150 sumnji na infekcije britanskom varijantom, rekao je Anschober.

Kurz je rekao da se Austrija mora približiti što je više moguće, a po mogućnosti niže, od 50 novih slučajeva na 100 000 stanovnika tijekom 7 dana. Brojka sada iznosi 131.

“Naš je cilj približiti se toj brojci do 8. veljače i započeti prve korake prema otvaranju 8. veljače”, sa ponovnim otvaranjem škola, trgovina, muzeja i usluga poput frizera, rekao je Kurz na konferenciji za novinare u Beču.

No, Kurz je jasno rekao da će restorani i hoteli morati dulje čekati.

“Trenutačno moramo pretpostaviti da, barem u veljači, neće biti moguće otvoriti turizam i ugostiteljstvo”, rekao je, dodajući da će odluka biti donesena sredinom veljače.

Austrija, 8,9 milijuna država, potvrdila je gotovo 390.000 slučajeva i utvrdila 6.964 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19.

MASKE

U Austriji ljudi sada moraju nositi FFP2 maske za filtriranje zraka u trgovinama i u javnom prijevozu.

Visokokvalitetne maske također su potrebne na radnim mjestima na kojima se ne može održati socijalno distanciranje, kao i za posjete liječnicima ili vladinim uredima.

Ovaj potez dolazi usred zabrinutosti zbog širenja koronavirusa. Za razliku od tkanina i kirurških maski, koje uglavnom štite druge ljude od kapljica, FFP2 maske također pružaju veću zaštitu nositelju.

U početku ih brojni supermarketi dijele besplatno. Dugoročno gledano, maske će se prodavati, a planira se da maske budu dostupne  po cijeni od oko 59 centi.

Ljudi koji ne nose masku FFP2 suočeni su s kaznom od 25 eura. Oni koji ih ne mogu nositi iz medicinskih razloga, morat će ponijeti liječničku potvrdu. 

Dolazi do toga da se potrebna socijalna udaljenost u Austriji udvostručila s jednog metra na dva.

Kameleon
  1. Austrijske vlasti  prošlog tjedna su zaustavile muškarca u koji je pokušao švercati 74 zaštićena kameleona u bečku zračnu luku.

Carinske su vlasti gmizavce pronašle u kovčegu 20. siječnja, putujući u Austriju iz Tanzanije preko etiopskog glavnog grada Addis Abebe. Mnoge su životinje bile skrivene u čarapama i plastičnim kutijama.

56-godišnjaka koji je imao kofer službenici su presreli upravo u trenutku kad je napuštao provjeru prtljage na aerodromu.

“Brzo se pokazalo da se u koferu nalaze živa bića koja, iako bi bila dobro zakamuflirana u prirodnom okruženju, u konačnici nisu nadmudrila rendgenski stroj”, navodi se u priopćenju vlasti.

Kameleoni su “odmah prebačeni” u austrijski glavni grad Schönbrunn Zoo, koji je rekao da su dvije životinje već uginule na putu za Beč.

Sve životinje bile su s planine Usambara u Tanzaniji, a bile su u dobi od jednog tjedna na dalje.

“Gmazovi su sada smješteni u terarijama koje ispunjavaju njihove specifične potrebe, uključujući visoku razinu vlage u tlu i prozračan i hladan okoliš”, dodaje se u priopćenju.

Austrijsko Ministarstvo financija reklo je da su  kameleoni bili namijenjeni prodaji u susjednoj Češkoj, a 74 bića bi se prodala na crnom tržištu za ukupno oko 37.000 eura.

Čovjek koji je pokušao krijumčariti životinje sada se suočava s novčanom kaznom u iznosu do 6000 eura.

“Vitalni posao koji poduzimaju carine također redovito pomaže u zaustavljanju patnji životinja i pokušaja trgovine divljinom”, rekao je austrijski ministar financija Gernot Blümel.

“Carinska uprava ne samo da osigurava zaštitu austrijskih poduzeća i potrošača, već daje i neizostavan doprinos dobrobiti životinja i očuvanju ugroženih vrsta.”

Austrija Semmering skijalište

Austrijsko skijalište Semmering jako dobro se prilagodilo pandemiji koronavirusa.

Razglasom pozivaju skijaše da se poredaju u redovima, da nose maske FFP2 i poštuju mjere distanciranja.

No bez obzira na mjere predostrožnosti, činjenica da neki Austrijanci uopće skijaju izazvala je bijes drugih koji su zaglavili u zatvorenom prostoru tijekom trećeg zaključavanja zbog koronavirusa u zemlji.

Među onima koji skijaju na stazama je i poslovni čovjek Robert Buchmeyer, strastveni skijaš od svoje šeste godine.

Budući da su hoteli i dalje zatvoreni za sve osim za poslovne putnike, morao je ukinuti godišnji jednodnevni skijaški odmor.

Umjesto toga okrenuo se jednodnevnim izletima na neka od 250 skijališta u zemlji, uvijek opremljen maskom FFP2 koja je sada obavezna.

“To je dobro za nečije zdravlje, boravak na otvorenom na svježem zraku,  trenutno baš i nemamo nekog drugog izbora”, rekao je Buchmeyer za AFP.

 Emocionalna odluka 

“Doista je postalo masovno podijeljeno”, govori bivša olimpijska skijašica i umirovljena edukatorica skijanja Nicola Werdenigg.

Werdenigg kaže da ove zime neće skijati kako bi pokazala solidarnost – odluku koju bi očekivala i da će je nametnuti političari širom Europske unije.

Za razliku od ostalih skijaških odredišta poput Francuske koja je zauzela jaču liniju, Austrija je dopustila da se njezine žičare ponovno otvore za lokalno stanovništvo na Badnjak.

Mnogi sumnjaju da su ekonomski razlozi utjecali na odluku da liftovi ostanu otvoreni.

Prema austrijskom institutu za ekonomska istraživanja, politički dobro povezana skijaška industrija generira oko 3 posto nacionalnog BDP-a.

No odluka je bila i duboko emocionalna, kaže Rudolf Muellner, povjesničar sporta sa Sveučilišta u Beču.

Nakon što je Austrija šokovima 20. stoljeća iz glavnog carstva transformirala u kršu, Muellner kaže da je skijanje toj zemlji dalo “šansu da se predstavi na svjetskoj pozornici”, postajući ” glavni motor identiteta”.

Poslijeratna Austrija uspostavila je dominaciju u sportu i brzorastuća srednja klasa hrlila je u odmarališta kako bi oponašala  profesionalce.

Tinejdžerice su svoje spavaće sobe ukrašavale plakatima skijaša u prirodnoj veličini.

‘Bacanje skija’

Do 1990-ih dvije trećine Austrijanaca redovito je skijalo. Danas, nakon tri desetljeća, to je samo jedna trećina, prema podacima Instituta za istraživanje razonode i turizma.

Šef instituta Peter Zellman kaže kako će nedavna borba protiv “skijanja” samo dodatno oštetiti imidž sporta.

A nisu ni sva skijaška odredišta zadovoljna vladinim postupcima.

Iako istočna odmarališta poput Semmeringa mogu privući skijaše iz Beča i njegovih gusto naseljenih predgrađa, na zapadu oko polovice svih skijaša obično dolazi iz Njemačke.

Bez stranih turista, padine su uglavnom puste. Njihovo održavanje značilo bi velike gubitke.

Već je nekoliko tamošnjih žičara odlučilo zatvoriti.

“U osnovi su otkazani zimski turizam i sport, a to je ekonomska katastrofa koju ćemo shvatiti tek za pola godine”, kaže Zellmann.

Iako Zellmann predlaže da se hoteli i restorani također otvore po strogim propisima – sličnim putem kao i susjedna Švicarska – mnogi skijaši kažu da razumiju bijes nekih svojih sunarodnjaka.

“Postoji određena nepravednost”, kaže 32-godišnja učiteljica Tanja koja se radovala što će sa svojim partnerom skijati  u padinama Semmeringa.

Kaže da suosjeća sa svojim učenicima i njihovim roditeljima zaglavljenim kod kuće i priznaje da bi zatvaranje žičara moglo pomoći povratku osjećaja jedinstva u zemlji.

“Ali možda tijekom pandemije nema poštenja”, dodaje ona.

Testovi za koronavirus bit će besplatni u ljekarnama širom Austrije.

Austrija je u srijedu donijela odluku u Nacionalnom vijeću o besplatnoj ponudi testova na antigen koronavirusa u ljekarnama širom zemlje.

Odluku je inicirala austrijska Socijaldemokratska partija (SPÖ), osvojivši potporu svih ostalih glavnih stranaka osim Austrijske stranke slobode (FPÖ).

Očekuje se da će neobvezujuća odluka postati obavezna sljedećih dana, javljaju austrijske novine Kurier, nakon čega bi “besplatni samotestovi na koronavirus trebali biti distribuirani što je prije moguće”.

Šefica SPÖ-a Pamela Rendi-Wagner rekla je kako bi borba zemlje protiv virusa bila učinkovita, testovi moraju doći u domove ljudi.

“Testiranje je ključno u borbi protiv pandemije. Trebamo što manje birokracije i više osobne odgovornosti. Testovi na koronavirus moraju ići u domove ljudi “, rekla je.

“Testovi za samokorištenje dostupni su, sada ih mora naručiti vlada i ponuditi besplatno i što je moguće više putem ljekarni.”

Testovi će biti dostupni svima u Austriji s e-karticom (zdravstvenom karticom) i bit će dostupni u svim ljekarnama.

Sukladno tom planu, Austrijanci se mogu odmah testirati ili ga koristiti ukoliko im pozli ili dođu u kontakt s nekim s virusom.

Ukoliko test bude pozitivan, morat će ići u karantenu.

Evo kako ćete si osigurati pristup cjepivu protiv koronavirusa.

Prema austrijskoj shemi trofaznog cijepljenja, ljudima u rizičnim skupinama za koronavirus određuje se prioritet u cijepljenju.

Ali što je točno „rizična skupina“ – i kako ljudi u tim skupinama osiguravaju pristup cjepivu?

Evo što trebate znati.

Austrijska shema trofaznog cijepljenja daje prednost ‘rizičnim pacijentima’

Austrijsko zdravstvo otkriva detalje plana u tri faze na konferenciji za novinare krajem studenog 2020.

Krajem prosinca savezne vlasti dale su pregled kako će plan vjerojatno funkcionirati – i tko će biti prvi cijepljen.

Prva cijepljenje primjenjeno u Austriji je napravljeno nad 84-godišnjakinja u Beču 27. prosinca 2020

Masovna cijepljenja će u siječnju dolaziti u tri vala.

Tko će se prvi cijepiti?

Prva faza, koja započinje u siječnju 2021. godine, bit će usmjerena na osobe starije od 65 godina, “posebno na one u mirovinskim i staračkim domovima”.

U prvoj fazi osoblje u staračkim domovima također će biti cijepljeno.

S milijun doza cjepiva koje će vjerojatno biti dostupne, u ovoj će fazi biti cijepljeno 500 000 ljudi – jer svaka osoba treba primiti cjepivo dva puta.

Svaka doza mora biti dana u razmaku od najmanje 21 dan.

U drugoj fazi, koja bi trebala započeti u veljači 2021., cijepit će se zdravstveni radnici i ljudi iz drugih osjetljivih kategorija.

Kao dio ove faze cijepit će se i drugi ljudi u takozvanim “sistemski relevantnim” profesijama.

Der Standard izvještaj uključuje policajce, zaposlenike u prehrambenoj industriji, prijevozničke tvrtke i druge, kao i nastavnike i zaposlenike vrtića i škola.

Počevši od travnja, treća faza cjepiva će biti dostupna široj javnosti.

To će uključivati ​​i one koji su već bolesni s Covid-19.

Informacije o tome kako sudjelovati kao pripadnici šire javnosti – tj. Netko tko nije u rizičnoj skupini – naknadno će pružiti vlada.

Međutim, neke su države već započele svoje postupke cijepljenja, a Beč je otvorio svoj sustav registracije za širu javnost. 

 

Tko se smatra rizičnim od koronavirusa?

Prije uvođenja cjepiva, Austrija je donijela “Pravilnik o rizičnoj skupini” koji je utvrdio tko se smatra rizičnim od koronavirusa i time mu se može dati prioritetni pristup cjepivu.

Oni u rizičnoj skupini definirani su kao osobe starije od 65 godina, zajedno s osobama s kroničnim plućnim bolestima, kroničnim bolestima srca koje rezultiraju oštećenjima organa i određenim pacijentima s karcinomom.

Ja sam u rizičnoj skupini. Kako da se cijepim?

Prema austrijskoj vladi „sve medicinske visoko rizične skupine odmah će biti pozvane na cijepljenje od svojih redovitih liječnika ili ambulanti“.

Jednostavno rečeno, prvi korak koji biste trebali poduzeti je razgovor s liječnikom i rasprava o vašem zdravstvenom stanju.

Prema službenom vladinom savjetu objavljenom 1. siječnja 2021. godine, ljudi bi trebali biti registrirani u sustavu socijalne sigurnosti kao članovi rizične skupine.

Oni koji svoje stanje nisu prijavili u sustav socijalne sigurnosti trebali bi započeti taj postupak.

Međutim, vlada je potvrdila da će se osobe s potvrdom statusa rizika od privatnog liječnika također klasificirati kao “visoko rizične” i kvalificirati za prioritetno cijepljenje.

Molimo razgovarajte sa svojim liječnikom što je prije moguće o vašem stanju i kada će vam cijepljenje biti dostupno.

Nisam visok rizik. Kako se mogu cijepiti?

Od siječnja 2021. cijepljenje nije započelo za pacijente koji nisu u kategoriji visokog rizika.

Beč, Donja Austrija i Vorarlberg otvorili su registraciju za širu javnost, a prva cijepljenja trebala bi se obaviti na proljeće.

Od 19. siječnja registrirano je oko 500 000 ljudi.

Za više informacija obratite se državnim vlastima.

Zašto su starački domovi prioritet?

Austrijsko određivanje prioriteta domovima za starije osobe značilo je da će neki ljudi – uključujući one s ozbiljnim stanjima zbog kojih su izloženi velikom riziku – morati dulje čekati na primanje cjepiva.

Austrijska je vlada to prepoznala, rekavši da “početkom siječnja nije bilo na raspolaganju dovoljno cjepiva za cijepljenje svih ljudi u isto vrijeme, (dakle) prvo se cijepe svi stanovnici domova za starije i nemoćne i njihovi zaposlenici.”

„Tu je najveći rizik da se ozbiljno razbolimo od infekcije COVID-om i možda čak i umremo. Ova se odluka temelji na medicinskim i tehničkim razmatranjima. “

Kako mogu saznati više?

Za konkretna pitanja možete nazvati austrijsku telefonsku liniju za cijepljenje sedam dana u tjednu, 24 sata dnevno na broj 0800/555 621.